malinovo1708134Общинската организация на ГЕРБ в Ловеч почете празника Успение Богородично заедно с приемните семейства от Малиново. Християни и мюсюлмани, в присъствието и на свещеника, и на ходжата уважиха скромното тържество, на което народният представител Корнелия Маринова заедно с общински съветници и членове на ГЕРБ – Ценка Лазарова, Ивелина Радевска, Росица Маринова и Мария Динова, се срещнаха с петте приемни семейства, които отглеждат 6 дечица по проект на община Ловеч за приемната грижа. На събитието присъстваха както екипът по проекта, така и кметският съвет и читалищното настоятелство в селото.

Днешният ден е свят празник за християните. Тези дни пък беше един от най-големите мюсюлмански празници – Рамазан Байрам. Да се съберем тук християни и мюсюлмани, за да почетем Майката, Семейството е поредното доказателство, че ние нямаме проблеми в общуването, че сме част от една общност – българската, и заедно ще продължим да живеем в мир и любов, както и досега години наред, обърна се Маринова към хората. На празника Рамазан Байрам вярващите се поздравяват с думите „Ейд мубарак!“, което означава Щастлив празник. И в него важно място заемат децата, които задължително най-напред първи поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях, показа познания Маринова

malinovo1708133Успение на пресвета Богородица пък е един от 12-те велики християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. И тук децата са важен елемент, празникът се чества с мисъл за тях, за тяхното утре, поясни народният представител и подчерта, че „ние от ГЕРБ сме тук на този свят за християните празник, но със сходна до мюсюлманите символика – за децата, които вече имат свое семейство, макар и приемно семейство”.

Корнелия Маринова изслуша всички родители, решили да се включат в проекта за приемна грижа. Те разказаха как са се решили да приемат деца в дома си, какви мисли и емоции ги вълнуват днес, когато малчуганите са вече при тях, какви трудности срещат при отглеждането и възпитанието им, но и какви радостни мигове преживяват заедно.

malinovo1708133Хасан Исмаилов е приемен баща на малко момченце. Отначало съпругата му не била много съгласна, но бащата настоял и днес са щастливи да бъдат заедно с 2-годишния палавник. Дори се тревожат, че един ден той ще ги напусне. Да, не трябва да се привързваме емоционално към детето, но това е трудно, защото ние го гледаме с любов, призна приемната майка Николина. Зехра Сали се грижи за две братчета, а семейството на Юлия Юлианова пък е станало приемно за 3-годишен малчуган. Дом, любов и разбиране са намерили и две момичета – на 9 и 11 години, които също вече растат в приемни семейства в Малиново.

Проектът за приемната грижа цели чрез разширяване на процеса на деинституционализация на децата от специализираните институции те да намерят алтернативна семейна среда. От общо 18 подадени заявления в община Ловеч, 14 са утвърдени, а 17 деца вече са настанени при приемните си родители. 6 от тях са именно в Малиново.

Специални благодарности към ГЕРБ изказа кметът на селото Петър Матеев, който не пропусна да отбележи, че именно общинската организация на партията дари оборудването за фитнес залата, смени дограмата на местната библиотека и извърши ремонта на компютърната зала, достави книги за читателите от Малиново, миналата година осигури ученически пособия за първокласниците и съдейства организацията на първия празник на баклавата.  

malinovo1708136След празничната среща в центъра на селото се състоя и първият истински футболен мач. Това стана възможно след като ловешкият бизнесмен Михаил Михайлов дари материалите, а приемният татко Хасан Исмаилов изработи врати за импровизираното игрище.

Хората от Малиново споделиха, че други кандидати и вече избрани народни представители не са стъпвали в селото от деня, в който са залепили предизборните си плакати.