terziiski2302161Зам.-областният управител Георги Терзийски участва в Националната конференция „Дуалното обучение – пресечна точка между бизнеса и образованието” от кампанията „Учи, за да работиш”. Тя се проведе на 22 февруари в София. Форумът бе открит от гл. редактор на „24 часа” Борислав Зюмбюлев, видеообръщение изпрати еврокомисар Кристалина Георгиева, а Президентът Росен Плевнелиев акцентира в словото си необходимостта от възраждане на професионалните училища в страната.

Държавният глава посочи, че дуалната система на обучение не е просто практика за младите, нейният смисъл е бизнесът да дойде в училищата. „Какво по-достойно дело от това да инвестираш в образованието, да се даде перспектива на младите, знания, но и умения, с които да могат да се реализират“, заяви президентът Росен Плевнелиев. Според държавния глава България може да използва примера на дуалните системи, въведени в страни като Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Австрия. Добре работещите пазари в тези държави с рекордно ниска младежка безработица се дължат и на въведената система за професионално обучение.

В конференцията участваха Тим Курт, президент на Българо-германската търговска камара и изпълнителен директор на „Аурубис България”, който говори за очакванията на инвеститорите в България за реформата в средното образование, Радомир Чолаков, изпълнителен директор на „Каолин”, който коментира гледната точка на един чуждестранен инвеститор по проблемите с липсата на кадри.

На конференцията се разгледа швейцарският модел на дуално обучение и бе представен Швейцарски проект за дуално обучение в България от Петя Евтимова, ръководител на проекта.

Георги Терзийски е председател на Областната комисия по заетостта към Областния съвет за развитие. Наскоро комисията проведе разширено заседание по утвърждаване на план-приема за новата учебна година. Там Терзийски акцентира на необходимостта от нов подход при избора и формирането на паралелките в средните училища на областта. По думите му крайно време е бизнес и образование да се срещнат преди утвърждаване на план-приема за следващата учебна година от общините. „Трябва да се сложи край на формалното разглеждане на този въпрос и ние сме решени да го направим”, заяви тогава зам.-областният управител и изнесе информация за нуждите на бизнеса в област Ловеч от средни специалисти.

Активно в заседанието се включиха и представителите на местния бизнес. Всички те потвърдиха готовността си за ефективна комуникация между бизнес, родители и училище, както и да подпомогнат въвеждането на дуалното обучение.