Съединението прави силата – това ще е девизът на българското председателство на Съвета на ЕС. Тези и други акценти на комуникационната стратегия на страната ни за ЕС 2017 представи областният управител Георги Терзийски пред представители на различни културни институции от област Ловеч. Събитието, което е второ поред след представянето на Луковитското съкровище на 29 септември, се проведе в Националното изложение на художествените занаяти в Орешак. Темата бе „Инициативи на ЕС в областта на културата“ и бе организирано съвместно с Областния информационен център.

В основната презентация Георги Терзийски представи предизвикателствата за страната с приемането на това ротационно председателство, свързано с основните му функции и набелязаните приоритети. Предстоящото българско председателство възприема важната роля на културата като ресурс за гарантиране на по-добро общо бъдеще, основано на споделеното наследство, общите ценности и развитието на междукултурния диалог на гражданите от Европейския съюз, подчерта областният управител и представи и партньорите, поканени от ОИЦ – Ловеч, координаторите в Министерство на културата Весела Кондакова от Бюро „Творческа Европа“- България и Добрина Милушева от Национален център за контакт по програма „Европа за гражданите“.

Те представиха актуалните възможности по двете европейски програми. В събитието участваха представители от различни културни, творчески и неправителствени организации, центрове и обществени институции  на Ловешка област. За тях е важна както информацията за обявените и предстоящи покани за кандидатстване с проекти, така и създаването на активно сътрудничество с цел финансирането и успешното осъществяване на необходими дейности в региона.

Представянето на основните акценти на българското председателство ще продължи и в други населени места на областта.