Областният управител Георги Терзийски се срещна на 11 май с Генералния консул на Турция Хюсейн Ергани по негово искане. Гостът поздрави с назначението му домакина и му пожела успех в работата.

Терзийски и Ергани разговаряха за възможностите за развитие на бизнес. Консулът сподели впечатленията си от Ловеч, като подчерта, че градът има голям потенциал за развитие на туризма.

Аз вярвам в силата на сътрудничеството на местно ниво, подчерта Ергани като предложи да се помисли за сътрудничество с Бурса, където също има покрит мост. Това може да е основата на едно бъдещо партньорство – между градове, където има покрити мостове, подчерта дипломатът.

Като представител на държавата ви уверявам, че правителството оценява усилията на Република Турция в сложната политическа обстановка на Балканите и в региона и възприема отношенията между нашите страни като съседски и съюзнически, подчерта Терзийски, като изрази увереност, че и в бъдеще отношенията ще бъдат поставени на тази основа, отчитайки интересите на хората от двете страни.

Георги Терзийски представи накратко област Ловеч, като акцентира на факта, че в региона няма значителни турски инвестиции. Гостът бе приятно изненадан, че именно в област Ловеч работят фирми – Калинел и Технокороза, които произвеждат за ИКЕА. В областта ни има извори на лековита минерална вода, което дава предпоставки за развитието на СПА туризма, подчерта още областният управител и поясни, че икономиката в областта е балансирана, но със силно развити сектори – мебелопроизводство, машиностроене и металообработване, както и производство на електроинструменти, които се изнасят и на турския пазар.

Терзийски подари на госта си сувенирен ключ с пожелание днешната им среща да отключи добри и ползотворни контакти в интерес на  хората от област Ловеч и Турция, като подчерта, че би подкрепил всяка инициатива на общинско или областно ниво, която е в интерес на всички.

Турският дипломат пък донесе на домакина си красива керамична чиния, която стана повод да се обсъди възможността за изложба, на която да бъде представена керамиката от Троянския край и творци от Турция.

На срещата присъства и зам.-областния управител Румен Ралчев.

 

Генералният Консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсейин ЕРГАНИ е роден през 1973 г. в гр. Ерзурум. През 1996 г. се дипломира от специалността Международни отношения във Факултета по Икономически и Административни Науки на Университет Боазичи. Същата година постъпва в Министерството на Външните Работи. Между 1998-2000 г. е на длъжност Аташе и Трети секретар в Дирекция Двустранни културни отношения. 2000 г. е назначен като Трети секретар в Посолството на Република Турция в Душанбе. През 2002-2005 г. е на длъжност Втори и Първи секретар в Постоянното представителство на Република Турция към ООН в Женева. Между 2005-2007 г. е на длъжност Първи секретар в Дирекция Многостранни икономически отношения. 2007-2008 г. е Политически Съветник в Старшо гражданско представителство на НАТО в Афганистан. Между 2008 и 2011 г. е на длъжност Съветник в Посолството на Република Турция във Вашингтон. През 2011 г. е назначен като Генерален консул в Одеса. Между 2013-2016 г. е на длъжност Началник отдел в Дирекция Америка. От 30-и януари 2017 г. е на длъжност Генерален консул на Република Турция в Пловдив. Владее английски и на средно ниво руски език.