Областният управител Георги Терзийски инициира работна среща в Министерство на здравеопазването, която се проведе на 22 ноември, като в нея се включиха и народните представители от всички политически сили, представители на общините-съакционери и целият Съвет на директорите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч, заедно с прокуриста д-р Георги Васев и изпълнителния директор д-р Анка Георгиева.

Желанието за срещата бе заявено с писмо на Областен управител в деня на зверската катастрофа край Микре на 17 ноември и веднага получи положителния отговор на министър Кирил Ананиев при пристигането му в Ловеч след трагичното събитие.

Тогава и пред медици в ловешката болница министър Ананиев декларира готовността си да се запознае в детайли с тежкото финансово състояние на дружеството и причините за това, и заедно да търсят решение на проблема.

Срещата в този формат бе изключително необходима. Благодаря на министъра, че ни прие и ни даде възможност подробно да изнесем фактите около състоянието на болницата. Те бяха докладвани от председателя на Съвета на директорите Даниела Коларова, която не спести нищо на министерството и представи направеното от нейния екип и ръководството на лечебното заведение в изключително кризисната ситуация при поемане на управлението. Бяхме изслушани внимателно, министър Ананиев прояви изключително разбиране за тежката ситуация и поиска само едно – двуседмичен срок, за да представи трайно решение на проблема, коментира след срещата Терзийски.

„Години наред не е имало системност при управлението и контрола на голяма част от държавните дружества. Показателен пример за това е областната болница в Ловеч“, констатира министър Ананиев след срещата. Той посочи, че до две седмици екипът му ще е готов с детайлен и изчерпателен анализ за финансовото състояние на лечебните заведения с над 50% държавна собственост. „Вече сме преполовили работата по доклада и ще предложа дългосрочни и работещи решения за функционирането на държавните лечебни заведения“, увери здравният министър, като посочи, че ежемесечното гасене на пожари чрез вдигане на запори, осигуряване на дарения, частично изплащане на трудови възнаграждения и подобни краткосрочни мерки не е устойчив начин за решаване на проблемите в болничния сектор.

Ден след работната среща в МЗ Съветът на директорите, областният управител и представителят на община Ловеч в нея – зам.-кметът Венцислав Христов, се срещнаха с персонала на болницата, за да ги запознаят с проведените разговори. Пред лекарите Терзийски заяви само, че в момента се работи не просто за спасяване на ловешката болница, а за връщане достойнството на ловчанци и доверието на гражданите в институциите.