Заради обществения интерес към новостроящата се болница и внушенията през последните месеци, че държавата мълчи, като областен управител отправих питане с писмо до МРРБ на какъв етап са дейностите по ЗУТ на този обект – новостроящата се МБАЛ „Кардиолайф”. В отговора си министерството ни изпраща становището на ДНСК във връзка с искане за назначаване на Държавна приемателна комисия: „След извършен преглед на внесеното досие за горепосочения строеж, са установени пропуски в представената документация, свързани с изисквания за назначаване на ДПК, посочени в Наредба 2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнение на строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти, а окончателният доклад, изготвен от лицето, упражняващо строителен надзор, не отговаря по обем и съдържание на изискванията”.

Ето къде е държавата, където се спазват законите, където се работи по правилата. Това отговори в отговор на журналистическо питане областният управител Георги Терзийски, който участва и в работните срещи в Ловеч, и в брифинга пред журналистите заедно със зам.-министъра на здравеопазването Мирослав Ненков и екипът му. /целият отговор на МРРБ  може да видите ТУК/.

Зам.-министър Ненков бе в Ловеч за работни срещи в многопрофилната болница.

С мощната подкрепа на областния управител Георги Терзийски в Министерство на здравеопазването вече имаме план за спасяване на МБАЛ – Ловеч. Първата стъпка е назначаването за прокурист на д-р Георги Васев, външен човек без локални обвързаности, доказан хирург с респектираща професионална биография. Предстои процедура по вписването му в Търговския регистър, след което д-р Васев ще застане начело на ловешката болница. Това заяви д-р Мирослав Ненков пред медицинския персонал, а по-късно и на брифиг.

Той представи д-р Георги Васев, избран от Борда на директорите за прокурист.

От думите на д-р Ненков стана ясно, че МЗ командирова и двама финансисти и един юрист, които имат за задача да изготвят задълбочен анализ за текущото състояние на лечебното заведение – къде отиват харчовете и откъде са приходите, като целта е да бъдат набелязани конкретни стъпки за намаляването на дълговете и вдигане на запорите.

Относно влошеното финансово състояние на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” Ненков цитира извадка от доклад от юни т.г. на Изпълнителна агенция „Медицински одит” на този екип на МЗ, в който се казва: За седемгодишния период – от 2008 до 2014г. вкл., броят на преминалите болни по най-отежняващия за болницата договор за съвместна дейност между СМДЛ „Кардиолайф“ и МБАЛ „Проф. Параскев Стоянов“ е 6395. Общо приходите по договора от съвместна дейност са 14 449 517 лв. От тях приходите за СМДЛ „Кардиолайф“ са 13 061 438 лв., или 90.39%, а за държавната болница – 1 388 079 лв., или 9.61%.

Първата ни задача е да осигурим заплатите на колегите. В момента МЗ води преговори с други търговски дружества, на които МЗ е принципал, от които се очаква да отпуснат безлихвен кредит за покриване априлската и процент от февруарската заплата на работещите в МБАЛ, поясни д-р Ненков. Това са краткосрочни мерки, а за да може в дългосрочен порядък областната болница да работи и гражданите да разчитат на качествено здравеопазване, основната тежест ще падне върху вас, обърна се заместник-министърът към колегите си от Ловеч. Той сподели, че това е тежка среща и разбира всичките си колеги от Ловеч.

На въпрос за кадровата обезпеченост и кой ще работи на новата апаратура – ангиограф, за инвазивна кардиология, която се очаква в болницата, зам.-министър Ненков отговори: Опитът ни показва, че там, където е спасена областната болница почти пълният състав на персонала се е върнал в болницата. По отношение кадровата обезпеченост за стартиране, това вече е грижа на МЗ и ние ще осигурим специалистите, за да тръгнат тези две структури. Защото клиничните пътеки, по които работят инвазивните кардиолози са доходоносни, скенерът също. Тоест стартирането на тези две структури е важно за стабилизиране на болницата.

На питане кога ще заработи частната болница д-р Мирослав Ненков поясни, че процедурите за това са строго разписани и си вървят, но между спасяването на държавната и стартирането на частната няма никаква връзка.

Идвам с най-добри намерения, считам, че мога да дам от себе си достатъчно, за да съществува тази структура, защото в качеството си на обикновен хирург, който е работил в окръжна болница много добре знам каква е необходимостта и каква е функцията на тази болница, каза и новоназначеният прокурист д-р Георги Васев и допълни, че „посмъртно не мога да си представя, че една частна болница ще поеме спешността на този регион, няма как да се случи – спешността е изключително непривлекателна и като работа, и като резултат, и като заплащане”.

Там няма как да се печелят пари, там винаги болницата е на загуба, така че не очаквайте частната болница ще поеме спешността на региона, а Плевен е доста далеч за спешност – няма как, подчерта категорично д-р Васев.

МЗ достави на болницата дарение за аптеката с най-необходимите консумативи. Ясно е, че болницата няма да може да плати такава заплата, че един магистър фармацевт да бъде задоволен, а това в момента е голям проблем, но тук става дума за лоялност към града и към болницата. Дано да намерим такъв човек! Търсим го!, каза в заключение д-р Ненков.

1 коментар

Comments are closed.