За поредна година по случай Трифон Зарезан луковитското читалище „Съзнание 1895“ организира Празник на виното и винопроизводителя с конкурс за най-добро домашно вино.

Оценител на еликсирите от Луковит и района отново бе доц. д-р Ваньо Хайгъров, завеждащ отдел „Винарство и химия“ в Институт по лозарство и винарство гр. Плевен. Този път домакин на общинската Винария`2017 стана живописното село Дъбен и къща за гости „Милкком“ с любезното съдействие на кмета на общината г-н Иван Грънчаров.

Празникът започна на лозовите масиви в Дъбен, където по автентичен обичай се подрязаха местните лозя. Благодатни слънчеви лъчи озариха ритуалните действия, обогатени с хореографията на Митко Събчев и със звучните песни на читалищния секретар Красимир Ралчев и народната певица Надка Томова.

Общо 26 производители на домашно вино тръпнеха в очакване на експертната оценка на сомелиера от Плевен, наслаждавайки се на традиционна трапеза с обреден хляб и вкусотии на жар в къща за гости „Милкком“.

Доц. Хайгъров похвали домашните вина от реколта 2016 г. и ги оцени като отлични. По думите му във виното има много слънце и чрез него производителите влагат слънчева енергия в душите на хората.

Първо място при белите вина спечели 18-годишният Георги Ангелов от Луковит, на второ място се класира бялото вино на Николай Николов.

Първенец сред производителите на домашно червено вино стана Румен Тодоров от Плевен, следван от Петко Петков, Борислав Митовски и Цветан Цеков от Луковит.