btaizlojba702149Генералният директор на БТА откри в Ловеч изложбата “Родени свободни”. “Това е уникална изложба, защото никой за 135 години в България не се бе сетил да извади на показ как се е родила официално българската журналистика” заяви Максим Минчев пред присъстващите в Художествената галерия “Вароша”, сред които бяха представители на местната и централна власт и на институции.
“Бидейки под османско владичество България започва своето Възраждане с духовното извисяване на българския народ. В тогава вече свободната Румъния, в Белград, във Виена и в Цариград родолюбивите българи започват да издават вестници, с които да започне подготовката на българския народ за неговото национално освобождение. За един кратък период от време, от 1868 г. до Освобождението, в Румъния, в Букурещ, Галац, Браила, Брашов излизат 38 български вестника, които ги списват Христо Ботев, Любен Каравелов, Георги Раковски, Стефан Стамболов, Петко Славейков – цветът на българската интелигенция тогава”, припомни Минчев.
btaizlojba702148Той допълни, че случайно преди няколко години, когато е бил на кораба “Радецки”, който сега стои в едно заблатено място в Козлодуй, е видял, че вътре има една малка сбирка, вече пожълтяла, някои от снимките избледнели – на първите вестници на Христо Ботев. “Тогава ние в БТА решихме да открием къде са всички наши вестници от Възраждането. За наше щастие се оказа, че всички български издания, излизали в чужбина по това време, са съхранени в Националната библиотека. Така заедно с Великотърновския университет направихме тази изложба, показвайки какво точно се е случвало в този изключително важен за България период”, заяви още генералният директор на БТА. По думите му изложбата е наречена “Родени свободни”, защото българската журналистика, българският печат се ражда във вече свободната Румъния. Според Максим Минчев, ние трябва да сме благодарни на Румъния за това, че е приютила българите, за това че е приютила хъшовете, за това, че е дала възможността там да излизат свободно български вестници.
btaizlojba7021435“Тази изложба е една признателност към нашите северни съседи, които историята ни е отредила хилядолетия да бъдем съседи и колкото повече сме заедно, по-добре и за двата народа. Мъчно ми е на мен като журналист като гледам какво е било качеството на българската журналистика преди 130 години. Разбира се когато говорим за Ботев, Левски, Каравелов, Раковски, Славейков няма какво да се учудваме – висок професионализъм.
Уникалното е, че всички текстове могат да бъдат пренесени към днешния ден”, заяви на откриването на изложбата Максим Минчев.
По думите на областния управител на Ловеч Милко Недялков големият интерес към тази изложба дава самочувствие, че “ние, в сърцето на България, сме наистина българи и заинтересовани от това да видим началото – патриотичното, истинското”. Недялков каза още, че в тази изложба има и един ловчалия – снимка на първия ловешки кмет, който е бил и журналист. “Тук са първите списания на Българското книжовно дружество. Това е началото на Българската академия на науките, където има много ловчалии. Нека тази изложба бъде символа на ново обръщане към патриотизма”, заяви още областният управител.
Ловчанският митрополит Гавриил пожела на журналистите да работят така, че след сто и след двеста години това, което са направили, да се цени и търси.