kakrinaevski2108144Уляна Ушева

Обещаващото начало бе поставено на 27 януари 2014г. Тогава на кръгла маса в ловешката областна управа министерски чиновници промотираха следващия период (2014-2020) на европейската програма „Култура”. И получиха в аванс идеята да бъде изваден от алеята на забравата мраморен барелеф на Апостола, който да бъде експониран на информационна стена пред Къкринското ханче.

Светкавично, още на другия ден (!!!) от Министерството пратиха мейл: „Бихме искали да дискутираме възможностите за реализация на тази идея.”

Веднага получиха от активистите в Къкрина концепция на проекта за тази информационна стена, допълнена със списъци на членовете на местния частен революционен комитет и на родените тук опълченци (благодарност за Държавен архив-Ловеч!), както и снимки на мраморния барелеф и на съществуващата стена пред Ханчето.

kakrinaevski2108141„Благодарим Ви много, писаха от Министерството. Препращаме информацията с надежда, че ще успеем да осигурим необходимите средства и съответно фирма, която да извърши ремонта и реконструкцията на информационата стена. Колкото до барелефа, наистина е прекрасен… Ако се налага намесата на Министерство на културата, за да придвижим процедурата по преместването… Поздрави за ентусиазма, с който заразихте и нас.”

Експертно съдействие обещаха и от Регионалния музей в Ловеч. Поискаха размерите на стената, за да подготвят фотоси и текстове за съмишлениците на Апостола и опълченците от Къкрина. Получиха ги.

И приказката свърши дотук!

За съжаление, не бяха открити следи кой е авторът на този паметник, издигнат в двора на училището (закрито преди няколко десетилетия). Не бяха открити следи от паметника и в приватизационната оценка при продажбата на имота.

Барелефът на Апостола все така белее в алеята на забравата, обраснал в тръни и храсти. На стената пред Ханчето все така лепят обяви за продажба на пилета и прасета. Или партийни листи по време на избори…

Иначе всички властимащи почитат Апостола – на 19 февруари идват тук с венци, произнасят прочувствени слова. Окачват неговия портрет. Зад гърба си…

Някога поетът Дамян Дамянов изплака за Левски:

Народе????

Какво е питал с този вик, раздърпан
в шест букви с питанки накрая?

……………………………… Проклето
въже от Къкрина до София виси!
Какъв народ бе племето, което
тъй не успя от двайсет заптиета
единствения – него – да спаси?
Ни турчин див, ни оня чер поп Кръстьо…
А ти, народе мой, и чист, и мръсен,
на онова въже го окачи!

Онова поколение не Го спаси…

Нашето трябва да спаси паметта за Него.

 

7 коментара

  1. Браво Уляна !
    На фона на войнстваващата днес политическа простащина в държавата ни ,това поколение, грижливо отгледано с чалга ,стремеж и алчност към пари,безконтролна власт и тотална липса на морал и справедливост в обществото ,боготвори думи като “приватизация” ,и в перефраза на Дамян Дамянов някой,някой ден ,все пак ще попита “какъв народ е това племе ,което не успя да озапти за 25 години най-големите в държавата крадци и дебеловрати наглеци ,които днес от вестници и екрани отправят закани за 121 полически парламентарни мъртавци .

  2. Какво не ви е наред хора? Самата фраза – “приватизирано училище” трябва да буди недоумение. За какви законни действия и институции говорите изобщо? Законната приватизация от фантомни фирми или тази която наряза на скрап Кремиковци за 1лв? Кое е законно и кой е закона?
    Горските бракониерстват, полицаите убиват, банкерите източват банки, фирми с милиони задължения се собственост на клошари. Хората се давят докато спят, а в дворовете им плуват сомове е шарани по 7кила, кмета пуска някакви корумпирани поръчки и се прави на глух, областния на сляп, а общинския съвет няма думата/не си я и иска/. Останалата власт не ми се коментира, че ми се повдига.
    Всички гледат цветно, а никой не вижда светлината.
    Спазвайте си закона, чакайте институциите и оставете лика на апостола в ничии ръце, аз исках да го изчистя….

    1. Преди всичко – Апостола – се пише с главна буква!!! А барелефът сега се намира в двора на закритото бивше училище – почистен или непочистен от тръните – остава “невидим” за хилядите посетители на музея. Ето такава бе идеята: да се извади този мраморен барелеф на видно място – на стената пред Ханчето… А колкото до възмущението Ви от другите несправедливости – споделям Вашия гибелен гняв, но трябва да започнем от малките неща, които са по силите ни да поправим… И то със законни средства!!!!!!!!!!

    2. Не се пише лесно на тъч-скрийн, но не се оправдавам. Светинята обаче си остава такава където и да се намира и наш дълг е да опазим символа, който изобразява и самата нея – за да не потъне в частна колекция. Защо не е вписан барелефа: некадърност, немарливост, има паметник-няма сделка съответно и комисионна или просто защото някой е искал да не се знае за него? Кой,какво и как? Задайте си въпроса: защо след първоначалния си ентусиазъм всички официалните лица са дали пълно назад.
      Предпочитам да се гневя срещу действителността, отколкото да навеждам глава и да бягам като повечето – спя по-спокойно. В случая може с Вашите документи по случая да се обърнете подобаващо настойчиво към отговорните с копия до медиите, щом толкова се притеснявате от нарушаването на закона. По мое мнение обаче е престъпление да използваме закона като извинение за обраслия паметник.
      Каквото и да решите, ще помогна с разгласяването на случая
      Корекция г-н Бозев, 240 са.

  3. Не разбрах едно само, при толкова на брой ангажирани хора и институции, как не се намери един Българин на изчисти от тръните лика на апостола. От благодарност и признателност към делото му, не за финансиране. Ако може някой да метне на лични къде се намира училището, в чийто двор е…

    1. Ако обърнете внимание на факта, че този имот е приватизиран (преди 8 години), може би ще се съгласите, че всяко действие там вече е самоуправно. Дори снимките са направени “на ръба на закона” (т.е. без разрешение на собственика). Само намесата на официална институция може да бъде законна…

  4. А защо никоя институция не реагира когато османската организация КЗД го изкара престъпник?

Comments are closed.