Отдел „Местни данъци и такси” – Община Тетевен, подготвя изпращането на съобщенията до данъчнозадължените лица за размера на дължимите за 2017-та година суми, за данъци и такса битови отпадъци. Около 23 400 бр. съобщения ще бъдат изпратени до 1 март на лица на територията на цялата страна.

Задълженията на физически лица – длъжници към местния бюджет от предходни периоди до края на 2016 год., възлизат на 1 270 900 лв., а длъжниците – фирми към Общината са с просрочени дългове от 1 984 000 лв. Некоректното отношение на данъкоплатците към местния бюджет ограничава предоставянето на услуги на населението, както и тяхното качество.

Приходите от местните данъци и такси се разходват за дейности като: издръжка на детските градини и Домашния социален патронаж, сметопочистването и снегопочистването, уличното осветление, озеленяването, текущи и основни ремонти на уличната мрежа и др. Въпреки наличието на посочените по-горе задължения на физическите лица и фирмите към хазната, се наблюдава тенденция за все по-високите изисквания на гражданите към Общинската администрация и предложените им услуги.

Няма законово изискване уведомяването за местните данъци и такси да става точно на хартиен носител. Възможно е това да се осъществи и чрез използване на по-съвременните средства за съобщаване. За целта, гражданите и фирмите, които имат задължения към Община Тетевен, биха могли да направят запитване до отдел „МДТ” за дължимите от тях данъци и такси на имейла на отдела: mdt_teteven@abv.bg. Така може да им бъде изпратена информацията електронно или чрез запитване на дежурен телефон в рамките на работното време: 0678 52200, в.137 или 139. Задължените лица биха могли да се възползват от предоставяната услуга от общината за разплащане от разстояние чрез касите на „ИЗИПЕЙ” АД в страната и чужбина, както и „Български пощи” ЕАД в страната.

Задълженията за данък върху недвижимите имоти и данък върху превозните средства за 2017 година, могат да бъдат платени с 5% отстъпка до 30 април, в случай че бъдат заплатени в пълния им размер или на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври.

Плащания на каса се извършват в отдел „Местни данъци и такси”  от 08.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 17.00 часа в работните дни.

От началото на данъчна кампания`2017 приходите са около 165 000 лв.