tetetev6В град Тетевен, завърши информационната кампания за осиновяването на Българската асоциация „Осиновени и осиновители“/БАОО/, която се проведе в периода от 26 септември до 02 октомври, за трета поредна година. Заключителното събитие от „Националните информационни дни на осиновяването“, започна в църковния храм „Св. Всех Святих“, където Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, отслужи тържествен молебен, а след това беше представен и филмът „Триъгълник от любов“, създаден по проект „Да не отхвърлим за втори път едно дете“, който през март 2016г. бе награден от Фондация „Лале“ с отличен проект на годината.

В събитието участие взеха: кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-областния управител Георги Терзийски, представител на омбудсмана на Република България в лицето на – Ева Жечева, началник-отдел „Закрила на Детето“ – Тетевен Павлина Михайлова и представител на БАОО – Желязка Иванова. Присъстваха още и зам.-кметът на община Тетевен – Борис Врабевски, председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, общински съветници, секретарят на МКБППМН – Тетевен Петя Вълова, представители на БАОО и др.

tetetev3„Искам да благодаря на Българската асоциация „Осиновени и осиновители“ за труда, както и за тяхната всеотдайност към нелеката им работа и начинания, като ще им пожелая много успехи и да продължат да вършат своята работа още дълго време“, каза д-р Бояджиева. Тя изказа своята радост от факта, че именно Тетевен е избран за домакин на заключителното мероприятие от кампанията и завърши по следния начин: „Нека заедно спомогнем за по-толерантното и цивилизовано отношение към осиновяването, да променим нагласите у нас и да повлияем върху това този процес, да се случва по по-добър начин“.

Зам.-областният управител г-н Терзийски, подчерта следното: „Тетевен да бъде домакин на информационната кампания на Асоциацията „Осиновени и осиновители“, ми се вижда повече от нормално. Вече стана дума, че тук бе един от първите закрити домове за медикосоциални грижи, когато започна или дори преди това процесът на деинституционализация“. Той благодари на БАОО за възможността да е част от кампанията и обеща, че остава с изострено внимание по темата.

tetetev1В периода от 26 септември до 02 октомври 2016 г., в цялата страна, в Центрове за обществена подкрепа, Комплекси за социални услуги, общини и специални щандове, бяха предвидени срещи на родители, осиновили деца, дни на отворените врати за осиновяването, беседи, конкурси, прожекции на тематични филми и много празници и игри за деца и родители. Експерти консултираха гражданите по въпроси, свързани с правата на децата и процедурата за осиновяване – какви документи е необходимо да бъдат набавени, къде се подава заявлението от кандидат-осиновителите, какво включва, колко време трае проучването, кой го извършва, къде се поддържат и съхраняват регистрите за пълно осиновяване, кой съд е компетентен да се произнесе по допускането на пълно осиновяване и т.н. Родителите осиновили деца, имаха възможността да се запознаят с други родители и да обменят опит или да получат консултация към какви услуги могат да се насочат в следосиновителния период за адаптацията на детето.