На 21 юли 2018 г., събота, ще се проведе 13-тият ежегоден събор “По река Чернялка”, който се организира от НЧ “Напредък – 1920 г.” в с. Баховица, община Ловеч. Събитието е в местността Бърнин дол край селото от 12.00 часа, съобщи на пресконференция заместник-кметът Даниел Колев. По традиция самодейците представят своя програма, а за гостите се приготвя специална боб чорба.

Обикновено в празника се включват селата по течението на река Чернялка – Баховица, Николаево, Ласкар, Ралево, Горталово, Къртожабене, Търнене. Основоположник на събора е село Баховица. Преди 13 г. инициаторите обиколили всичките села по поречието и са решили единодушно да се провежда събор в края на юли. Мотото на събора е „Приятелство, песни, веселие“.

Пак в събота от 12.00 часа ще се проведе и традиционния Илинденски събор в село Деветаки, където се намира най-старият храм в Ловеч „Свети Илия“. Черквата е отворила врати за богомолци на 11 май 1868 г. и отбелязва 150-годишнина.

На следващия ден, 22 юли 2018 г. (неделя), ще се проведен празник на православния храм „Свети пророк Илия“ в село Пресяка, община Ловеч, Литургия за празника ще отслужи от 9.30 часа, а от 11.30 часа е освещаването на курбана и раздаването му в двора на църквата. Организатори са кметството на селото и църковното настоятелство на храм „Свети пророк Илия“.

Църковният празник на Свети пророк Илия е на 20 юли (Илинден).