bibl1105123В старото книгохранилище на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев се извършват частични ремонтни дейности. Сериозен се е оказал проблемът с   второто ниво на книгохранилището, което е под нивото на градския площад. То е строено  не по изискванията за книгохранилище и при всеки проливен дъжд се наводнява. Това съобщи директорът на библиотеката Веселина Момчева. Извикани са били специалисти от ВиК – Ловеч, които са установили състоянието на канализацията. Имало е и срутване на тръби, които се подменят.

Под заплаха са били десетки хиляди книги. По време на ремонта част от книгите са преместени на сухи места. От пожарната в Ловеч са предоставили влагоабсорбиращ уред, който е включен при книгите и ги запазва от появяване на мухъл.

Не може да се каже, че има похабени книги, но проблемът с влагата не е от сега, а от повече от 20 години, добави Момчева.

За ремонт на книгохранилището са били заделени около 4 хил. лв ., като очакванията са до края на седмицата ремонтните дейности да приключат.

Проблем има с покрива на библиотеката в Ловеч. Оглед са извършили техници от Общината. Ще се търси решение и финансов ресурс за подмяна на покривното покритие, каза още Веселина Момчева.