nikiforovdeca1703161На 14 и 15 март в ОУ“Христо Никифоров“ се проведе форум : „В света на професиите“ по проект: „Система за кариерно ориентиране в училищното образование” в рамките на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ , който се изпълнява от МОН , съфинансирана от Европейския съюз. Децата работиха  и се забавляваха по темата: „Пътят на хляба до нашата трапеза“. Учениците по достъпен и увлекателен начин получиха информация за професии, дейности и качества, които следва да притежават хората, които ги упражняват. Първокласниците се включиха в дискусия, участваха в тренинги и работа по групи. Най-атрактивна и емоционална дейност за тях беше включване в процеса на месене и печене на хляба. 

Предвидените дейности в изпълнение на проекта са разнообразни:

-Прилагане на програма за кариерно ориентиране на учениците на ниво училище.

-Прилагане на модул „Училище – пазар на труда” за подпомагане на завършващите средно образование.

nikiforovdeca1703162-Използване на инструменти за кариерно ориентиране на застрашените от отпадане ученици и ученици със специални образователни потребности.

-Използване на богат методически  инструментариум при работа с учениците- Обучение по Програма за кариерно ориентиране, попълване на въпросници, изпълнение на интерактивни упражнения, дискусии , форуми по кариерно ориентиране, индивидуални и групови консултации,  тренинги и др.

ОУ „Хр.Никифоров“ и  ЦКО- Ловеч работят успешно в посока кариерно ориентиране на учениците.