artpatuvane2203163Албена Йончева

Невероятно „Арт пътешествие   през вековете“ направиха учениците от III  а клас, заедно със своя класен ръководител Соня Денчева и всички деца и ученици със специални образователни потребности от СОУ „Св. Климент Охридски“ гр. Ловеч   с  ресурсен учител Павлина Джунова в училищния музей на 21 март – Международния ден на хората със Синдром на Даун. По този повод специално участие взе  Александра, ученичка  от СОУ „Тодор Кирков“ Ловеч, заедно с своята майка, а всеки участник получи символично картонче с шарено чорапче в знак на подкрепа на хората със Синдром на Даун и техните семейства.

Инициативата за този проект е на Ресурсния център в партньорство на Центъра за работа с доброволци и общообразователното училище.

artpatuvane2203166  Доброволците от Центъра за работа с доброволци към РБ „Проф.  Беню Цонев“ запознаха учениците с периодите от световното   изкуство: Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт  на специално подготвени за целта маси и материали.

След това, участниците разделени на отбори, заедно със своите родители  експериментираха наученото, прилагайки техники характерни за посочените периоди от история на изкуството.

В края на събитието, заредени емоционално, капитаните разказаха подробно научената информация и заедно с отбора   представиха създадените от тях творби пред публиката. На специално създадено табло се закачиха най-добрите рисунки.

artpatuvane2203164 Директорът на Ресурсния център Моника Дончева и директорът на училището Валери Христов връчиха на всички участници диплома и медал за отлично представяне в проекта.

На събитието присъстваха  Тамара Анчева – старши експерт ИО към РИО – Ловеч  и  Зюлейха Терзиева – регионален представител на Комисията за защита от дискриминация.

Всички творби от днешното събитие се изложиха във фоайето на училището за популяризиране на дейността.