В търсене на светлината

„Заедно се трудят ръката, умът и сърцето,

водени от безпогрешно чувство за мярка”.

Георги Железаров

     На 17 юли, понеделник, от 18.30 часа в зала №3 на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, се открива   изложба  живопис „В търсене на светлината”,посветена на  120 годишнината  от раждането на художника Георги Железаров.

Почти винаги юбилеите са повод за равносметка, а понякога и опит за нов прочит на творчеството на познат или недотам познат художник. Друг път са възможност едно име доскоро било в забрава, да намери отново своята публика. Да допълни празнотата   в културното ни наследство и да даде нови гледни точки, обогатявайки представата ни за българския художествен живот  от средата на ХХ век.
Кой е Георги Железаров и какво е мястото му в историята на изкуството ни? Защо този творец остава дълги години неразбран и недооценен ?  Настоящата изложба ще даде отговор на тези въпроси и ще  очертае  от дистанцията на времето портрета на художника като личност, творец и човек.

Огромното наследство, опазено от семейството на Георги Железаров, днес помага при изграждането на творческия му портрет, скрит между множеството съхранени рисунки, приложни проекти, живопис, ескизи, етюди и графични композиции, създавани ежедневно в продължение на десетилетия.