На 15 януари т.г. приключи срокът за приемане на заявки за държавния план-прием за следващата учебна 2019-2020 година за средните училища на територията на общината, съобщи на пресконференция заместник-кметът Венцислав Христов.

Общината имаше ангажимент да съгласува всички предложения и да ги предложи за утвърждаване на министъра на образованието. На територията от три години има прием след седми клас, както и по новия закон, припомни Венцислав Христов.

Кметът е съгласувал 18 паралелки, колкото са и през сегашната учебна година, плюс една нова паралелки със задочно обучение. Новата е с профил „Производство на месо и местни продукти“, задочно обучение в Националната гимназия по ветеринарна медицина.

Броят на учениците според план-приема се запазва – 346 ученици.

Нов момент има в ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“, където е предложено да има една нова паралелка, осми клас, (в рамките на запазените общо шест паралелки). Тя ще е със специалност професионална подготовка „Туристическа анимация“, първи език немски, втори английски и трети език руски. Това е възможно, защото вече се дава възможност на профилираните гимназии да имат прием и в професионални паралелки. В останалите гимназии в общината се запазват броят на старите паралелки, но някъде има нови специалности.

В ПГМЕТ например ще има нови специалности – „Автотранспортна техника“ и една паралелка „Промишлена електроника“ /„Електрообзавеждане на транспортна техника (по 0.5)

В ПГИТУ пък се въвежда дуална форма на обучение „Подпомагане на възрастни хора“, свързана със социалните грижи и ангажиментите, които има общината по отношение грижата за възрастните хора.

Община Ловеч е една от малкото общини в страната, която изпълнява своя план-прием на сто процента и всички паралелки се реализират, изтъкна заместник-кметът Венцислав Христов.