tetevenparvi1509161В Община Тетевен тържествено беше даден старта на новата учебна година. Кметът на Общината д-р Мадлена Бояджиева, присъства на откриването първо при най-малките ученици от НУ „Хаджи Генчо“, а след това уважи и ПГГСД „Сава Младенов“. Всичките 12 учебни заведения са напълно готови, като вече са извършени необходимите текущи освежаващи ремонти и са хигиенизирани всички учебни кабинети. Броят на учениците през учебната 2016/2017 г. е общо 1909, от които 218 са първокласниците. За тях бяха предвидени символични подаръци – картичка с послание от кмета на Община Тетевен, книжки и ученически принадлежности, които им бяха раздадени днес, на първия учебен ден.

tetevenparvi1509162Строително-ремонтните дейности по стената на НУ „Хаджи Генчо“ бяха завършени навреме, а няколко дни преди първия училищен звънец, д-р Бояджиева направи инспекция на обекта, за да се увери лично, че всичко ще бъде готово за празника. Днес дворът на училището беше препълнен с нетърпеливите деца и техните родители, които бяха приветствани от директора на НУ „Хаджи Генчо“ г-жа Ирена Филипова, както и от кмета на Общината. Преди малчуганите да прекрачат прага на учебното заведение, се проведе и кратка тържествена програма. В ПГГСД „Сава Младенов“, настроението също беше приповдигнато. Поздрави към всички присъстващи бяха поднесени от директора на училището г-жа Зоя Петрова и д-р Мадлена Бояджиева, а събитието беше уважено и от зам.-областния управител г-н Драгомир Кавалски. Всичките 12 учебни заведения, получиха поздравителни адреси и букети с цветя както от кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, така и от председателя на Общинския съвет г-жа Мария Стойчева.

tetevenparvi1509163Основните приоритети в образователната политика на Община Тетевен ще са: Създаване условия за развитие на образователна система, носител на национални ценности и традиции; Повишаване качеството на образованието и равния достъп до него; Непрекъснато надграждане на знания и умения, с оглед максимално развитие на потенциала на всяко дете и ученик и повишаване на възможността за пълноценна социална вградимост; Осъществяване на гражданско образование с акцент здравно образование и др. През учебната 2016/2017 година, работата ще бъде насочена в няколко основни направления: непрекъснато обновяване и създаване на ангажираща, стимулираща и подкрепяща учебна среда, за да се премине към активно учене; формиране на социални навици, създаване на добър климат и мотивираща среда за толерантни взаимоотношения, както и овладяване на някои негативни тенденции сред учениците.

Новата 2016/2017 година, ще се отличава от предходните учебни години с влизането в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование, считано от 01.08.2016 г. Този закон урежда отношенията, свързани с осигуряването на правото на училищното образование, както и с устройството, функциите, организацията, управлението и финансирането на системата на училищното образование.