Община Ловеч е една от първите общини в страната, която от няколко дни предлага възможност за пълно данъчно облагане. Това съобщава от общинската администрация.

С предоставянето правото общините да определят размерите на местните данъци се продължава процесът на финансова децентрализация и се укрепва местното самоуправление. Така дадените правомощия позволяват на общините да направят сериозни стъпки за преодоляването на трудностите при финансирането на разходите по общинските бюджети.

Ефективното събиране на местните приходи е основа за доброто управление на общинските бюджети и изисква гъвкав и комплексен подход. Точно такъв се прилага в Община Ловеч.

От 09.01.2017 г. след направено облагане на всички данъчни партиди в Община Ловеч, на практика може да се заплащат данъчните задължения и за 2017 година. По-точно това са:

  • Данък върху недвижимите имоти
  • Данък върху превозните средства
  • Данък придобиване
  • Данък върху наследствата
  • Патентен данък
  • Туристически данък
  • Данък върху таксиметровия превоз
  • Такса за битови отпадъци.

При заплащане на цялото задължение до 30 април на 2017 г. за данък върху недвижимите имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци, гражданите и юридическите лица ползват отстъпка в размер на 5%.

Лицата, които до 31 януари на текущата година са заплатили пълния размер на патентния данък, също ползват отстъпка в размер на 5%.

От администрацията припомнят, че общината като основна административно-териториална единица със своя собственост и бюджет има задължението да се грижи за прилежащата и обществена инфраструктура. За целта трябва да разполага с необходимите финансови средства, а данъците са сред основните механизми.

1 коментар

  1. Това е чудесно ,но само при условие ,че данъците ,които плащаме се оползотворяват за нуждите на всички ни ,а не да отиват направо за ненужното развъждане на представителите на РОМО-ИНДО-ЦИГАНСКАТА общност ,които освен да ни ограбват ,пребиват и избиват и да поглъщат почти целите средства на Ловешка област и на България като цяло друго не правят.Затова би било разумно ,законно и честно данъците да се използват за благото на всички граждани на България ,а не само за благоденствието на тази свръх-граблива ,мързелива и кръвожадна индийска народностна общност обитаваща против волята земите ни и изсмукваща благата на труда ни от векове.

Comments are closed.