sresthtadeca2911161-1Областна администрация Ловеч бе домакин на среща на председателя на Държавна агенция за закрила на детето Офелия Кънева с представители на Регионалното управление по образование, Регионална дирекция „Социално подпомагане“, Регионална здравни инспекции, МВР, неправителствени организации с участие в социалната сфера, доставчици на социални услуги за деца, представители на местната власт. В нея участваха и Илиана Христова, директор на Дирекция “Политики и програми за детето, стратегическо развитие и координация” и Галя Атанасова, от Главна дирекция “Контрол по правата на детето”. Това е част от поредицата регионални срещи, организирани по инициатива на г-жа Кънева.

Форумът бе открит от зам. областния управител Драгомир Кавалски, който подчерта важността на диалога между институциите с провеждането на политиките за деца. „Обединяване на усилията ни за създаване и прилагане на мерки, гарантиращи подходящата среда за развитие на младите хора е най-важната част от работата ни“, подчерта Кавалски.

sresthtadeca2911161-3Една от тайните за успешна политика за децата, е добрият синхрон и качествена комуникация между хората и институциите“, каза в самото начало на срещата председателят на държавната агенция Офелия Кънева. И допълни: „Приоритетите за нас са разгръщане на политиката на агенцията към всички деца, утвърждаване на детски модел за участие в политиката на страната и привличане на професионалистите в нашата работа, защото те са леко изключени от нашата сфера“.

За да се повиши общественото внимание към правата и проблемите на всички деца в страната, председателят на ДАЗД стартира поредица от срещи на регионално ниво. Целта е да се запознаят на местно равнище органите по закрила, неправителствените организации и бизнеса, с приоритетите в политиката за деца през 2017 г.: разгръщане на политиката към всички деца, развиването й с участието на професионалните среди;  утвърждаване на детското участие в обществения и политически живот не само на страната, но и в международен мащаб, и обединяване на усилията на ангажираните институции за създаване и прилагане на мерки, гарантиращи подходящата среда за развитие на младите хора.

sresthtadeca2911161-5При среща с журналисти Офелия Кънева получи и сигнал за разпространение на наркотици в района на ловешка гимназия и обеща незабавна проверка по случая.

Повод за гостуването на председателят на ДАЗД в Ловеч е и провеждането на Националната среща на ученическите съвети и парламенти в Ловеч, която ще се проведе в рамките на три дни между 25 -27 ноември.

Благодаря на г-жа Кънева, че откликна на поканата на Община Ловеч да бъде част от Националната среща на ученическите съвети и парламенти в Ловеч. Децата имат интересни теми и е добре именно председателят ДАЗД да даде старт на инициативата за лидерски умения и компетентности. Така се съчетава тясно професионалната работа с институциите със срещи със самите деца”. Това сподели кметът на Ловеч Корнелия Маринова.