oupametnici807162Днес, в Областна администрация се проведе заседание на Областната комисия „Военни паметници”. Дневният ред предвиждаше обсъждане и приемане на обосновката за включване на паметника „Арка на Свободата” на Беклемето в областния регистър на военните паметници. Тя бе представена от Капка Кузманова, директор на РИМ – Ловеч.

На заседанието главният архитект на община Троян Боян Кръстев информира, че границата между двете области – Пловдив и Ловеч минава през средата на монумента, което затруднява неговото поддържане. Той се ангажира да изготви необходимата документация и да се поиска от Област Пловдив промяна на тази граница между двата региона в полза на област Ловеч. Това би решило проблема с поддържането и община Троян ще се ангажира, увери арх. Кръстев.

Издаването на каталог на военните паметници също бе на вниманието на комисията по време на заседанието, председателствано от областния управител Ирина Митева. В дебата се взе решение експертна комисия да обсъди и излезе с решение с концепцията и основните параметри на изданието, които да бъдат предложени на общините – брой и размер на снимковия материал, необходима историческа справка за всеки паметник, обща визия.

oupametnici807161На следващ етап ще се обсъдят и възможностите за финансиране, като ще се търси повече от един източник.

„Дойранските защитници излизат от забравата“ бе темата на беседа, представена на заседанието от историкът Волен Василев.