vezni106161Павлин Иванов

Ще си позволя да се позова на казаното днес от общинският съветник Кирил Гумнеров на днешното заседание, което беше свикано от група съветници с искане за „Отмяна на обособена позиция І – „Приготвяне и доставяне на храна в готов вид за деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години, посещаващи детските заведения на територията на Община Ловеч от обществена поръчка 00169-2016-0008 „Приготвяне и доставяне на храна в готов вид”“.

Ето каква заяви в резюме Гумнеров: „Излъгал ви е някой, че в правомощията на Общинския съвет е да отмени тази процедура. При това, гнусно. Това е смешен проект за решение, който не кореспондира със закона. Бе необходимо да се тръгне по един друг път…

Ние, общинските съветници, сега можем само да молим, да препоръчаме на кмета Корнелия Маринова да оттегли поръчката. Нищо друго.
Считам, че тази общинска администрация повтаря една и съща грешка и тя е да страни от обществения диалог. Тя трябваше да направи широко обсъждане преди да отпочне процедурата по кетъринговото хранене в детските ни градини““

Цитирам единствено Гумнеров, защото единствено в неговите думи днес прозвуча истината. А тя за добро или за лошо, не беше в интерес на двете страни опоненти по темата, но за сметка на това, описва в няколко изречения безмисленото, инатливо, вече и целенасочено мерене на .. органи пред обществото.

Днешното заседание беше един ярък пример за това, че обществото има пълна представителност в местната власт и парламент – интелектуално пъстър, мъгливо отговорен, задоволяващ в немалка степен себичност и липса на елементарни знания за процесите, използващ всяка възможност за звездна изява, без визия за ясен, конкретен и смислен резултат, съчетано с нездрав инат.

В няколко изречения Гумнеров обясни същността на случващото се. Лично аз, този път, се присъединявам напълно към неговото мнение.

 

Ако някой, съвсем случайно прояви желание да вникне в тези няколко изречения, изкривяванията по конфликта биха се изчистили бързо, а решението .. то е прозрачно, ако логиката имаше значение.

3 коментара

  1. И какво става сега – който не е съгласен с кметицата, да напусне града? Това ли е “ярък пример за това, че обществото има пълна представителност в местната власт и парламент”?

  2. Да!ОС не може прако да отмени обществена поръчка.Просто е трябвало някой от вносителите или демонстриралият “познания” по ЗОП,ЗМСМА и ЗПФ -Гумннеров,да помислят малко повече за формулирането на решение и поръчката отпада,ако гласуват 17″за”.Общинският съвет контролира актове и действия на кмета и може да ги отменя.Поръчката е пусната с акт / решение на кмета.
    ОС може да разрешава или да ограничава разходи на бюджетни средства.А ограничи ли се разхода им,поръчката отпада.Кметът я прекратява поради липса на средства за разплащането на доставките по нея.
    Сесията обаче не е била “много шум за нищо”,нито “удар в празното пространство”.
    Обществеността в Ловеч и най-вече майките и бащите разбраха,че когато пускат бюлетини в избирателните урни,трябва добре да са обмислили за кого гласуват.А ако в листите го няма”техният”кандидат – общественик, интелектуалец, съвестен гражданин,който е показал,че го е грижа за града и хората в общината – непопълнена бюлетина – недействителен глас.Или пък въобще да не ходят до урните.
    А изхранваната с нашите пари полиция трябва да си върши съвестно работата и да не допуска КУПЕНИ гласове!
    И тогава политиците може и да разберат какво им казваме.
    Можем да им покажем и на референдума”Слави Трифонов”,ако не го “сгънат”някъде в кьошетата на изпълнителната или на съдебната ни власт.

  3. Поздравявам Ви г-н П. Иванов за изразеното мнение. За да достигне г-н Гумнеров до това изказване, общинска група „Възраждане” обсъждахме предложението, разгледахме съдебни практики за обществените поръчки, както и решения на Комисията за защита на конкуренцията. Мога да цитирам и членовете от ЗОП, ЗМСМА и ЗОС, които посочват как една обществена поръчка може да се прекрати или обжалва, но всеки може да ги провери. Общинският съвет не може да вземе отношение, тъй като не е страна в договора и решението му е меко казано впръскване прах в очите, неговата функция олеква с такова решение. Според мен, право на всяка общинска група е да проведе разговор с администрацията на общината, да изрази своето виждане, или виждането на НПО и сдружения, за да не се достига до днешния фарс. Кой спечели от днешните дебати?
    Единствено общинската група „Възраждане” започваме да търсим алтернативно форма за хранене, която ще се изработи от специалисти, които ще разгледат и вижданията на гражданите и да е икономически изгодна за общината. Трябва време и то продължително. Това сме изразили пред администрацията, а днес председателя на групата потвърди и в извънредната сесия. Отворени сме за съдействие от специалисти, защото те са нужни за замисленото от нас.

Comments are closed.