OLYMPUS DIGITAL CAMERAЖанина Илиева

Юбилеен сборник „Рецепти за приятелство“ и вестник „ЕГ прес“ излизат в навечерието на празника на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ 17 април. И двете издания са свързани с 65-годишнината на Езиковата гимназия и 135 години чуждоезиково обучение. „Алманахът „Рецепти за приятелство“ е плод на желанието на ученици и преподаватели да съберат в едно различни гледни точки в цветната история за съзряването на училището като общност и на всеки като индивидуалност“, пишат съставителите и редактори на сборника, учителите по литература Ана Андреева и Радина Попова.

Алманахът е резултат от работата им с клубовете „Предизвикателствата на миналото и вдъхновението на настоящето“ и „Творческо писане и творческо действие“ по проект УСПЕХ. Обхванати са събития от периодите 1880-1948, 1950-1989 и 1990 до наши дни. Разказаните спомени дават пъстра картина на взаимоотношенията и настроенията през различните епохи. „Избран е подход, при който пътуването в историите да тръгне от днешното време към времената на Първите“, споделят съставителите.

В първия раздел на сборника са представени наградени творби на национални състезания и конкурси на ученици от последните випуски. Алманахът е щедро илюстриран със снимки и рисунки на ученици. Представена е и любопитна статистика за наименованията на училището, директорите, които са го ръководили, и броя на завършилите от основаването на училището до днес.

Излезе и годишният брой на вестник „ЕГ прес“, дело на клуб „Медии, пиар и протокол“ с ръководител Жанина Илиева. Тази година изданието бе подкрепено от Ученическия парламент на училището, който е готов да продължи традицията и догодина да продължи да го издава сам. С каква периодичност, тепърва младите хора сами ще решат. Тази година те се включиха със свои материали.

Във вестника намират място събития от учебната година, които са дали повод за гордост, любопитни факти от историята, ученическо творчество, интервюта с директора на Езиковата Радослав Хитов и преподавателя по английски Джейсън Сайфрет, информация за театралните постановки в училището. Предложени са интересен спомен на Пенка Чернева за преподавателката по английски език Летисия Чернева и статия за Драматичния състав на училището на актьора Стоян Георгиев.

И двете издания са дело на Издателство „Инфовижън“ – Ловеч.

1 коментар

  1. Mnogo bih 6tastliva,ako vidq poveche snimki ot praznika. Az sam edin ot mnogoto vaspitanici na Ezikovata. Pet godini v toq grad,v taq gimnaziq – i cql jivot krasivi i mili spomeni! Pozdravi ot Germany za praznika,a na Va6iq ekip-polzotvorna rabota. Badete zdravi!

Comments are closed.