Летният институт се провежда за първи път извън София

Интензивното обучение на новите участници по програма Заедно в час започва на 10 юли 2017 г. в гр. Луковит, обл. Ловеч. Летният институт е с продължителност седем седмици и е основа на предварителната подготовка на новите мотивирани учители преди да влязат в класните стаи на 15 септември и да работят за преодоляване на образователното неравенство.

В обучението им са включени теоретична подготовка в Луковит и практическа работа с ученици в рамките на триседмична лятна академия в София. За първи път теоретичната част на института ще се проведе извън София като основната цел е участниците по програмата да се запознаят отблизо със спецификите, нуждите и нагласите в различни общности, близки до тези, в които ще преподават през следващите две години.

“Заедно в час работи в област Ловеч от 2013 г. и има силни партньорства в региона с училища, институции и корпоративни партньори. Чрез тях, както и чрез опита на възпитаниците на програмата, новите учители ще имат възможност да общуват, изследват и работят с различни общности още по време на предварителната им подготовка”, споделя Иван Петров, специалист „Обучения“ във фондация Заедно в час.

Обучението на участниците по програмата включва теоретични модули и практически задачи, които включват планиране на уроци, управление на класната стая, методи на преподаване, оценяване и надграждане на наученото, работа с държавните образователни изисквания. Новите учители се учат също как да изграждат визия за успеха на своите ученици, да определят целите по пътя към тази визия и начините за постигането им.

Всички участници в програмата се обучават да работят и по международния модел „Преподавай като лидер“. Той е адаптиран за работа с ученици с ниски образователни постижения и от

финансово затруднени семейства. Моделът включва доказани принципи на работа, с които учители са успели да постигнат значително подобрение в мотивацията и постиженията на учениците си.

Паралелно с интензивното лятно обучение, през което преминават всички участници в програмата, тези без педагогическа правоспособност вече се квалифицират според всички държавни изисквания. Заедно в час работи в партньорство с български висши училища, които имат правото да присъждат професионална квалификация учител по условията в наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“.


Заедно в час е неправителствена организация, която вече седма година работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от населеното място, в което живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално

-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи и завършили участници, както и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне наистина и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете.

До момента през програмата са преминали повече от 160 души, а организацията работи директно в регионите Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, София град, София област и Стара Загора.

Заедно в час е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All. Допълнителна информация за организацията може да намерите на www.zaednovchas.bg. Дългогодишен партньор на Заедно в час в региона на обл. Ловеч е “Титан Златна Панега”.