bolnicastrike2312152

ОБВНОВЕНА

След нова година ще бъдат обявени конкурси за всички началници на отделения в ловешката болница!

Павлин Иванов

Първо, добрата новина за лекари, сестри и персонала на ловешката болница. Към този час, медиците вече са получили част от полагащото им се възнаграждение и ще посрещнат коледните празници поне малко по-спокойни! Преведени са неизплатеният досега остатък за месец септември и аванса за месец декември. Очаква се заплатите за декември да пристигнат в работните дни след коледа, преди нова година.

Вчера сутринта, в болницата се проведе пресконференция, дадена от прокуриста д-р Митова и члена на Съвета на директорите в оставка д-р Тихомир Бенев. Събитието не протече по план, тъй като, малко след началото му, в салона на болничната библиотека влязоха над 80 лекари, сестри и санитари, притеснени от неясното бъдеще на МБАЛ Ловеч, неизплатените заплати и липсата на визия за тяхното кариерно развитие.

 

По най-наболелият проблем – изплащането на забавените възнаграждания и очакванията на хората да получат парите си преди коледните празници, от ръководството на болницата вчера обясниха, че очакват НЗОК да преведе около 800 000 лв. на здравното заведение, а с парите ще бъдат разплатени и част от заплатите на медиците. Персоналът на ловешката болница, който наброява близо 500 човека, има да получава 30 процента от заплатата за септември, цялата за ноември и аванс за декември.

bolnicastrike2312153Влезлите на пресконференцията медици заявиха, че има пълна неяснота за всичко, а идват на работа. Всички сме се замислили и се чудим как ще изкараме месеца, казаха те. Може да се нарече и стачка. Ако човек няма пари за хляб и да си плати сметките за ток, вода.

Вчера д-р Бенев заяви, че запорираните средства в банката са около 500 000 лв.. Болницата ще получи 820 000 лв. от НЗОК и така, тези средства ще позволят изплащането на възнагражденията. Наличните средства на болницата, които обаче са запорирани, са около 220 000 лв.

Д-р Бенев обясни и една неяснота, съобщена през миналата седмица, а именно, че за изминалия период е имало свръхизработка, надлимитни дейности, които не са заплатени, а днес се заявява, че болницата трябва да привлече пациенти. Членът на Съвета на директорите каза, че благодарение на извършените надлимитни дейсности през предишното тримесечие, е пусната молба да бъдат увеличени средствата за следващото тримесечие, като заложената сума е 720 000 лв. на месец.

Надлимитната дейност, която няма да бъде платена, играе роля за формиране на бюджета за следващите месеци.

bolnicastrike2312151Относно бъдещето, д-р Бенев заяви, че оздравителен план е внесен от д-р Минкова (бившия прокурист) през месец септември. Конкретните мерки са за инвестиция от страна на държавата, за намаляване на използваемата площ с цел оптимизирани на разходите. Друга стъпка е освобождаването на навършилите пенсионна възраст, тъй като най-голям дял в разходите на болницата са средствата за възнаграждения.

Друга стъпка е акредетиране на болницата, като целта е възможността да могат в МБАЛ Ловеч да се обучават млади лекари и тяхното задържане на работа тук.

Чрез здравната карта ще бъде премаханата възможността да се дублират дейностите между държавните и частните болници.

Д-р Митова обясни, че са провеждани срещи с МЗ, на които са поставени проблемите за оцеляването на нашата болница. Конкретният ангажимент на министерството е да се подготви проект за субсидия, а точната сума ще стане ясна до дни.

 

След нова година ще бъдат обявени конкурси за всички началници на отделения. Това ще бъде публично и всички заинтересовани, ще могат да се възползват от това. В тяхно лице ние виждаме началото на промените. Това заяви прокуриста д-р Митова.

1 коментар

  1. Информацията е поднесена в стила на дописката за непълнолетните майки.
    Медицинските работници,у уважаеми дами и господа, са получили част от заработеното от тях и забавено трудово възнаграждение! НЕ МИЛОСТИНЯ!

Comments are closed.