Пламен Христов БНР

Вчера около 18.00 ч. беше възстановено движението по главния път София – Варна при пътния възел “Абланица”, който беше блокиран за около час от медици от Ловешката болница, таксиметрови шофьори, пристигнали тук с автомобилите си и десетки граждани, които за пореден път излязоха на протест с настояване държавата по-бързо да намери трайно решение за проблемите на Ловешката болница. Здравното заведение е в тежко финансово състояние, с просрочени стари задължения от близо 6 милиона лева и запорирани сметки.

Eдва в петък медиците от Ловеч получиха януарските си заплати, припомня кореспондентът на БНР в региона Пламен Христов и допълва, че искането на протестиращите е държавата да се намеси в най-кратки срокове. Те призовават както премиера Бойко Борисов, така и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев да намерят решение, за да не бъде закрита Ловешката болница заради напускането на медици и тежкото финансова криза. Ловчанлии настояха също правосъдните органи да потърсят отговорност от виновните за състоянието на лечебното заведение:

“Ние ще излизаме на пътя, докато господин Борисов не дойде в Ловеч и не поеме конкретен ангажимент за стабилизирането на Ловешката болница. Докато не получим отговор какво се случва с разследването по договора с “Кардиолайф”, който за 10 години е унищожил буквално болницата”; “Това е форма на геноцид, ако се закриват болници – липсата на адекватен медицинско обслужване на дадено населено място обрича тези хора”, заявиха участници в протеста.

Те неколкократно блокираха и  отблокираха пътното платно – на всеки 10 минути, за да не се образуват огромни колони от пътуващи по главния път София-Варна и за да направят тези, които преминават в момента, съпричастни към проблемите на Ловеч заради местната болница. Мнозина от преминаващите подкрепиха протеста.

Пред микрофона на БНР протестиращи изразиха възмущението си:

“Искаме да се чуе, че има проблем в Ловешката болница”; “Животът на жителите на града зависи от подкрепата на държавата”; “Ще продължаваме докато получим яснота за бъдещето,  за да не стане първият прецедент в България да закрият областна болница”; “Тези акционери, които са на тази болница, къде са? Никаква отговорност! Гледат сеири, това не е от сега. Не е човешко”;  Каква е тази държава не знам”, “Ще блокираме и магистрала “Хемус”!

Протестите продължават и утре, като медиците са заканиха, че ще предприемат още по-крайни мерки и дори ще напуснат работа.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова заяви, че болницата може да излезе от финансовата криза само с реформа, каквато вече е предложена от основния акционер – държавата:

“Аз нямам работа на протеста. Община Ловеч прави всичко, което е необходимо и което е поискано от Съвета на директорите. Аз също искам яснота за здравното заведение, но моето виждане е, че не по този начин. Цял един оздравителен план беше почти стартирал за изпълнение и отново не бяха съгласни медицинските работници. Не може с непрекъснат отказ от реформи да искаме промяна към добро”, коментира кметът на община Ловеч Корнелия Маринова.