vassil_yonkov2601141Живота и делото на  Васил Йонков – Гложенеца, сърътник на Левски, ще бъде припомнено по повод 125-годишнината от неговата смърт. За Гложенеца ще говори известният краевед Кирил Петров в Клуба на дейците на културата на 30 януари, четвъртък, от 17,30 часа.

Кирил Петров е автор на книги и проучвания за опълченците от Ловеч и Ботевите четници от нашия край.  Той ще представи интересни факти от живота на Васил Йонков, който е родом от Гложене. За него се знае, че началното си образование получава в местното училище, а след смъртта на баща му, Васил е принуден да напусне България и да търси прехраната си на гурбет в Румъния. Там той бързо се сближава с революционно настроените среди на българската емиграция. Когато научава за създаването от Раковски на Първата легия в Сърбия през 1862 г., Йонков незабавно се отправя към Белград и се включва в нея, където се запознава с Васил Левски.

Васил Йонков е участник и във Втората легия, организирана през 1867 г. След това продължава да работи с Левски и след Арабаконашкия обир през 1872 г. е заточен в Диарбекир. Участва в Сръбско-турската (1876), Руско-турската (1877-1878) и Сръбско-българската война (1885). Умира на 5 февруари  (18 февруари) 1889 г. в Ловеч.

2 коментара

  1. Странни птици сме ние, българите. От разбойници, убивали и грабили по пътищата гражданите преди век и половине подобно на днешните мутри, се опитваме да изкараме национални герои. В същото време подминаваме с лека ръка събития и хора, действително страдали и дали живота си заради идеите.

  2. На 27 януари 2014 г., се отбелязва световният ден в памет на жертвите на Холокоста.
    Как в Израел и Германия изучават миналото? Вижте отговорите в репортажа в предаването „Събуди се” на Нова телевизия. Какво показва паралелът с България и защо у нас истината за комунистическите лагери не е в учебниците по история?
    Гост в студиото е разследващият журналист и основател на специализирания сайт desebg.com Христо Христов.
    http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1668

Comments are closed.