OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Виждам голям потенциал в хората от Ловеч и региона за развитие на социални иновации и предприемачество“, заяви Ричард Хазенберг от Университета в Нортхемптън, Великобритания., съобщават от ОИЦ Ловеч. Анселмо Капороси от Италианската търговска камара в България изрази мнение, че „добрите практики се създават от хората във всяко конкретно населено място“. „Община Ловеч е достигнала високо ниво на развитие на разнообразни социални услуги“ каза Доника Балабанова, експерт от Община Трявна.

Това е мнението, което тримата експерти споделиха на пресконференция с ловешките медии след информационната среща “Новите Оперативни програми 2014-2020 в подкрепа на хората в риск”, проведена на 2 и 3 юни от Областен информационен център Ловеч. В рамките на два дни представители на администрации, институции, фирми, кооперации, граждански, професионални и социални сдружения се запознаха с новите възможности, които еврофондовете през периода 2014-2020 г. предоставят в подкрепа на хората в риск. Утвърдени експерти с богат практически опит в социалната сфера запознаха участниците със същността на социалната икономика и с възможностите за социални иновации и развитие на социалното предприемачество.

Лекторите споделиха, че опасенията на хората са по отношение липсата на правна рамка за социалните предприятия в България, както и необходимостта от облекчения и институционална подкрепа за стартиране на бизнес със социална кауза. Експертите дадоха изчерпателни отговори пред журналистите за финансовите възможности, които са на разположение през следващите седем години за развитие на нови социални услуги, за инициативи и партньорства в подкрепа на социалното приобщаване.

В заключение лекторите изказаха задоволство от факта, че в срещата много активно и ангажирано са участвали голям брой представители на различни заинтересовани страни и са споделили много добри идеи.