28.02.14 мария сиркова2Децата от смесена възрастова група Йоглав на ОДЗ „Кокиче” изпратиха вчера Малък Сечко и посрещнаха добрата Баба Марта. Съвместната работа на детска градина и читалище в селото и този път събра самодейци, родители и деца на един традиционен български празник – Баба Марта.

Самодейците Георги Линджов  и Ружа Батева  от фолклорна група „Югла” пресъздадоха образите на на Малък Сечко и неговата сестра Марта, като разказаха на децата интересни народни предания. Техни партньори в сценките бяха деца от подготвителна група, влезли в ролите  на известните  на всички народни  герои Пижо и Пенда и внучката на баба Марта – Мартенка.

28.02.14 йоглав1Празникът протече по интересен сценарий, подготвен от старши учителите Щерева и Гатева, в който бяха включени не само децата и главните герои, но и всички гости – родители и самодейци към Народно читалище „Пробуда 1926” с председател Еленка Щерева. В подготовката на празника незаменими помагачи на учителките бяха помощник-възпитателките леля Донка и леля Павлинка. Музикалните инсценировки, кукленият театър, стихчетата, песните  и танците  на децата впечатлиха гостите. Добрата баба подари на малки и големи, мартенички за здраве, изработени от бабите-самодейки, а децата изненадаха всички със своите саморъчно направени  кокичета. Народните изпълнения на тамбура и акордеон на дядо Георги  направиха веселието неповторимо. Предаването на народните традиции от баби на внуци  за сетен път  доказа родолюбивият порив на йоглавчани.

Баба Марта вече посрещнаха и децата от детските градини в Ловеч. Неповторим беше празникът в ЦДГ „Мария Сиркова“.

Днес следобед в изложбена зала „Вароша“ на Художествената галерия ще бъдат наградени победителите в обявения от ОДК конкурс за мартеници „Баба Марта бързала, мартеници вързала“.