На тържествена церемония на 18 юни вечерта бе връчена Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ на автора Павлина Павлова. Наградената получи наградата от ръцете на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и писателя Банко П. Банков, първият носител на отличието. Събитието се състоя в салона на Драматичен театър Ловеч, като публиката изгледа и 30-минутен филм за поетесата и писателката Павлина Павлова.

Връчвайки наградата, кметът Корнелия Маринова цитира стих на поетесата Павлина Павлова и каза: „Тя е написала „Аз съм гордата българка с кръв непокорна, която от предците ни взела е плам“. На тази горда българска връчваме наградата!“

„Нека талантливата писателка да запази в сърцето си спомена за тази вечер и като член на ръководството на СБП да направи така, че видни български писатели да гостуват в Ловеч“, пожела Банко П. Банков.

В своето благодарствено слово отличената авторка подчерта, че една от първите книги, от които се е черпила уроци, е романът „Тютюн“ на Димитър Димов. „Тогава не съм си и мислела, че ще застана тук в Ловеч с подобна награда“, каза Павлина Павлова.

След церемонията беше представена постановката „Църква за вълци“ на Драматичен театър – Ловеч.

Наградата „Димитър Димов“ е учредена през 2014 г. по повод 105-годишнина от рождението в Ловеч на писателя. Основните цели на наградата са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на писателя и драматург Димитър Димов, както и утвърждаване авторитета на града като активен културен център. Тя се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист и драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература.

Първият носител на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“ през 2015 година е нашият съгражданин проф. д-р инж. Банко П. Банков.

Павлина Павлова е родена в Павликени, завършила гимназия в  Горна Оряховица и висше образование в Университета за национално и световно стопанство София. Работила е като журналист в БНР, в БНТ и като директор „Маркетинг“ на издателство „Български писател“. Издала е 61 книги с поезия и проза. Нейни стихове и разкази са превеждани на много езици.

Павлова е член  на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Отворено писателско общество „Балкански Декамерон“, на Академията на европейска култура  „Орфеева лира“  и на Световната асоциация на писателите криминалисти „AIEP“.

5 коментара

  1. “Сладурана”,отново е във фикуса на блестящите обективи. Кога ли ще застане във фокуса на наболели проблеми за града и кога ли ще започне да изпълнява задълженията си? Кога? Сигурно в следващата предизборна кампания за кмет!

  2. Това в една нормална държава трябва да е статия в Не!Новините. За жалост, не само община Ловеч раздава награди на когото ѝ падне, и то с името на наистина голям творец. Не ме учудва, че се туря в кюпа, но все пак ми е някак нагарчащо. Странно ми е само защо Банко Банков, който действително е творец, се занимава с подобни халтури.

Comments are closed.