В Художествена галерия в Ловеч на 8 юни вечерта бяха връчени наградите от националния конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика за Северозападна България. В продължение на две календарни години (2017-2018) на територията на страната, съвместно с регионалните групи към СБХ, се провеждат поредица от регионални изложби, като другите градове са Русе, Сливен, София, Стара Загора и Добрич.

„Ние приветстваме факта, че една компания с верен усет и разбиране за нуждите на обществото подкрепя изкуството, като отличава  най-талантливите художници и майстори вече близо десет години.  Това е най-мащабният конкурс у нас, в който практически участват художници от цялата страна“, каза при откриването на изложбата д-р Димитър Димитров, директор на дирекция “Образование, здравеопазване, култура и туризъм” в Община Ловеч.

Наградите връчи изпълнителният вицепрезидент на “Алианц България Холдинг” АД Стефан Стефанов. Той подчерта, че творбите се оценяват от компетентно жури, което е в различен  състав за всяка от шестте представителни изложби. Това са изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата, което присъжда по една награда за всеки от разделите живопис, скулптура и графика.

Инициативата е стартирала през 2008 година със съдействието на СБХ и е под патронажа на Министерство на културата. Тя е мащабен преглед на съвременното изкуство, без ограничения за стил, изразни средства, тематичен и сюжетен избор.

С Регионалната награда за живопис бе отличена картината „Ветровити пясъци“ на Валентин Узунов, за графика  – „Прометей“ на Юлиан Йорданов и за скулптура бе отличена творба на Николай Маринов.

Десет номинация бяха връчени – на живописците Тихомир Витков,  Майя Ананиева, Хинко Хинков, Магдалена Йотова, Иван Велчев – Йово, Христо Атанасов, Невелина Янакиева, Бисера Вълева, Елица Спасова и Красимир Ангелов – Макраса (скулптура).  Всички наградени и номинирани автори участват във заключителната изложба на конкурса през 2018 г.

В изложбата участват 41 автора с 91 творби и ще бъде отворена до 8 юли.