Историческо събитие за Ловчанска епархия, за престолния град Ловеч и за цялата Българска православна църква!

Текст и снимки: Десислава Панайотова, bg-patriarshia.bg

На 30 април 2017 г., 3 Неделя след Възкресение Христово – на св. жени-мироносици, по великата Божия милост в самия център на престолния за Ловчанска епархия град Ловеч бе осветен новият катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий” – дългоочаквано въжделение на поколения вярваши християни, Божий дом за хваление Господне, за моление, просвещение, освещение и спасение на народа Божий!

В ранната априлска утрин величествената нова катедрала, изпълнена с възрадвани духовници, монашестващи, църковнослужители и миряни, посрещна за освещаването си Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил – домакин на светлото тържество и главен ръководител на свещения градеж, Преосвещените епископи Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, и Белоградчишки Поликарп – викарий на Видинския митрополит, архим. Викентий Митев, архим. Йоан Страшников, йером. Михаил – игумен на Чекотинския манастир, свещ. Владимир Дойчев – директор на Синодално издателство, ставр. ик. Кънчо Кабадийски – председател на Ловчанския катедрален храм “Св. Троица”, ставр. ик. Любомир Казашки – секретар на Ловчанска св. митрополия, множество духовници от Ловчанска епархия и други епархии на БПЦ.

След като прот. Михаил Ковачев – председател на ЦН на освещаваната днес катедрала “Св. св. Кирил и Методий” – отслужи утринята, ок. 8,00 ч. започна чинът на освещаването, който бе възглавен от правоправещия епархийски архиерей митрополит Гавриил. Той прочете коленопреклонните молитви, в които изпроси преизобилната Божия благодат, която да пребъдва върху светия престол и в Божия дом и да се преумножава в сърцата на тези, които с вяра ще се молят в него и ще участват в отслужваните тук св. тайнства и богослужения.

Освещаването премина при голяма тържественост и сърдечна молитвеност. Всички присъстващи изпитваха свещена радост от въздигането и освещаването на новата православна светиня в чест на просветителите на нашия народ и всеславянски първоучители св. братя Кирил и Методий. Докато в други части на Европа и света днес множество християнски храмове се закриват, продават или преотстъпват за алтернативно ползване (включително за ресторанти и дискотеки), в България се строят нови и нови православни храмове като крепости на православния български дух в прослава на Светата и Единосъщна Троица Отца и Сина и Св. Дух!

Според Ловчанския митрополит Гавриил новоосветеният катедрален храм в Ловеч е замислен да бъде “пример за православно строителство и иконопис, за дърворезба и пр. Надяваме се, че храмът ще донесе благословение за град Ловеч, епархията и страната. Има примери от православния свят, че като се построи храм, нещата наистина тръгват към по-добре, защото има специално Божие благословение. За да бъде бъдещето ни добро, трябва да се потрудим за него, а Божието благословение няма да закъснее.”

С величествената си архитектура храмът напомня на ловчанлии за мечтата на техните прадеди, които още преди сто години копнеели в новата част на Ловеч да се съгради голяма църква, която да удовлетвори потребността им от пълноценен православен духовен живот и просвета. Днес техният копнеж е реализиран! Най-големият нов храм на България е завършен и осветен!

Катедралата “Св. св. Кирил и Методий” е едно от знаковите дела в живота и архиерейското служение на Ловчанския митрополит Гавриил, за което духовниците и миряните на Ловчанска епархия, както и целокупната ни Църква благодари Богу. Защото построяването и освещаването й са светъл знак за възкръсването на вярата и любовта ни към Бога и ближните, свято дело, увенчано с успех в радостта и победата на Христовото Възкресение!

~~~~~~~~~~~~~~~~

КРАТКА ИСТОРИЯ НА ПОСТРОЯВАНЕТО НА КАТЕДРАЛАТА “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” В ЛОВЕЧ

На границата между 20-ти и 21-ви век един духовен старец завършва своя беседа с нинездравстващия Ловчански митрополит Гавриил с думите: “Ти ще строиш храм!”

Подготовката за изграждането на новата катедрала на Ловеч под прякото ръководство на Ловчанския митрополит Гавриил започва след избора му за епархийски архиерей през 2001 г. и продължава с неуморните му усилия до настоящия момент. Катедралата “Св. св. Кирил и Методий” започва да се строи през 2005 г. с полагането на основен камък върху парцел от 3,5 декара на централния площад в гр. Ловеч. В непосредствена близост се намират сградите на областната управа и кметството. Самата катедрала заема 850 кв. м застроена площ и само в основния й строеж са вложени над 3 милиона лева. Новият храм на Ловеч представлява трикорабна базилика с три престола и е на две нива. Приземното ниво е посветено на празника Въведение Богородично, а горното ниво – на св. равноапостолни братя Кирил и Методий. Южният и северният престоли в горното ниво са посветени съответно на преп. Йоан Рилски Чудотворец и на св. Николай Мирликийски Чудотворец. 25-метровата катедрала има 4 купола – един централен, по един от северната и южната страна и един върху камбанарията. Храмът е построен за 12 години с помощта на много колективни и частни дарители. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Оропос, Гърция, чийто игумен е съвременният духовен старец схиархимандрит Тимотей Сакас. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева. Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие – изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Аврамов, дърворезбован иконостас – истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка. Апостолският ред на иконостаса е удължен: от южната страна – с икони на български светии като св. княз Борис-Михаил Покръстител, св. патриарх Евтимий Търновски, св. мчца Злата Мъгленска, а от северната страна – с икони на светители на Православната Църква. Храмът в долното си ниво е оборудван и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, кухня, стая за майки с деца и др.

От 2001 г. до 2017 г. това бе най-мащабният духовен и архитектурен проект на нашата Църква, който, за слава Божия и духовна полза на вярващите, бе успешно завършен!

Духовенство и епархиоти са благодарни на своя епархийски архиерей Ловчанския митрополит Гавриил за положените изключителни усилия, за да имат те в сърцето на престолния си град нов дом Божий. Хората споделят, че считат краткия период и успешното изграждане на катедралния храм в Ловеч за Божие чудо и Божия милост.

Спаси, Господи, люди Твоя!

~~~~~~~~~

Още подробности за историята на новата катедрала можете да прочетете в архивното ни интервю с Ловчанския митрополит Гавриил от 2009 г. тук:

Още кадри вижте във фоторепортажа тук:

!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

1 коментар

Comments are closed.