kdk1605131Мая Величкова

Книгата „Словото в немилост”(литературна история) на Йордан Каменов бе представена на 14 май, вторник, от 17.30ч  в Клуба на дейците на културата в Ловеч по покана на Регионалния исторически музей. 

Авторът е един от най-популярните съвременни писатели в страната. Той е роден е на 2.02.1945 г. Завършил е средно техническо образование в Механотехникум “София” (1963) и висше българска филология с втора специалност педагогика – СУ “Климент Охридски” (1974). Работил е като редактор на списание “Монтажи” – Научно-изследователски и проектантски институт „Монтажи” – 1968-1977 г.; главен уредник на музея „Вапцаров”, директор на Националния литературен музей – 1978-1995 г., 1995-2002 г. Председател на Профсъюза на музейните работници в България към КНСБ – 1990-1995 г.

Член на Съюза на българските писатели от 1996 г. и дописен член на Българската академия на науката и изкуствата. Той е съставител, редактор и издател на немалко книги, антологии и сборници. Написал е редица енциклопедични статии за поредицата томове “Литературна периодика” на БАН и “Пиринският край”. “Словото в немилост” e 8-мата издадена книга на Йордан Каменов. Разделена е на четирите части –  „По волята на империята”, „Зоркостта на особата”, „Време за хвърляне на камъни” и „От насилие към безсилие или в името на народа”.Написана е живо, на прекрасен език, с голяма ерудиция и завидно майсторство.

Книгата разширява представите за сложния литературно-исторически процес в годините, разкрива полемичната дарба на автора и голямото му родолюбие. По своята структура и послание тя доизгражда образа на националната ни литература и предизвика интереса не само на литературоведите, но и на широк читателски кръг.