jatva2107133За първи път на 17 юли в с. Йоглав се състоя автентичен ритуал по зажънване, с който се постави началото на жътвената кампания на ВК „Осъм” с председател Ива Димова. Участници в ритуала бяха самодейците от фолклорна група „Югла” при Народно читалище „Пробуда 1926” и деца от местната група на ОДЗ „Кокиче”. На празника беше и Ценка Дойчева – кметски наместник, която приветства стопаните с пожелание за богата реколта. Присъстваха също Нели Генчева, секретар на читалището, и целият управителен съвет на всестранната кооперация.

Жътварките пристигнаха с магарешката  каруца на Иван Христов, предвождани от игривата мелодия на музикантите Георги Линджов и Георги Димитров. Много настроение сред присъстващите създадоха най-малките жътварчета от детската градина, водени от своите учителки Еленка Щерева и Диана Гатева. След като се помолиха за успешно прибиране на реколтата, жътварите нагазиха в златната нива.

jatva2107134Една от жените запя песен, а останалите подхванаха след нея. Мъжете събираха ръкойките и направиха голям сноп. Всяка ръкойка беше повод за красиво пожелание годината да се „отсрами” с много жито и  хляб. Надвити от жегата и умората, жетварите често повдигаха стомните и кратуните със студена вода, поднесени от малките помагачи Лили, Давид, Йони и Тони.

Дойде ред и на стопаните на златната нива да приветстват работливите помощници и да хвърлят пара за здраве на тъканата кърпа, постлана на житния клас. А младата „чорбаджийка” Ива поднесе  на всички бяла погача с мед, че да даде много жито голямата нива.  Последва весел концерт от деца, баби и дядовци. Кръшно българско хоро се изви пред узрялото жито. Стопаните Ива и Красимир Димови, Светлана Маринова,  Христо Генчев   бяха подготвили богата софра, на която малки и големи си обещаха, че така откритата жътва ще се превърне в традиция.

Веселбата продължи с хора и стари народни песни, с идеи за нови празници и  наздравици.