eniovdenjoglav2406146Традиционен ежегоден празник на НЧ “Пробуда 1926” в партньорство с Кметско наместничество и Пенсионерски клуб село Йоглав

Самодейци от Фолклорна група “Югла”, заедно с деца и ученици от селото, в 5,30 ч. сутринта излязоха с песни към хълмистите поляни за билки, преди изгрев слънце. Тогава билките, окъпани в росата имат вълшебна лечебна сила. От набраните билки сплетоха голям венец. Там посрещнаха изгрева на слънцето, а после отидоха на реката /Осъм/, за да видят как то се къпе в нея. Тогава водата става вълшебна и деца и възрастни нагазиха в реката с боси крака и наплискаха лицата си .

Там, на брега на Осъма всички минаха под венеца за здраве. Групата с песни влезе в селото и се отправи към площада, където се изви кръшно Еньовско хоро. Веселието продължи в пенсионерския клуб, където билкарите изнесоха концерт за населението по стиховете и песните от книгата “За всяка болка има билка” на Еленка Щерева.

Младата организаторка на пенсионерския клуб Габи, почерпи всички с билков чай, а накрая пенсионерите минаха под билковия венец, с пожелание за здраве и дълголетие! Венецът беше отнесен на децата в детската градина, които рецитираха стихчета за билките и подариха на билкарите букетчета здравец.

1 коментар

  1. Тези хора в това китно българско селце,просто ме респектират с дейностите си,с постоянството си,с желанието си да съживяват прекрасните ни традиции,да ги предават на младите,като участници в тях!Поклон Йоглавчани,участници,организатори и всички които Ви подкрепят и Ви се радват!

Comments are closed.