В ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, официално стартираха събитията, посветени на програма Еразъм+. Гимназията цяла седмица е домакин на последната мобилност по проекта „Дебати и креативен театър“, който е сред първите от общо осем за България, одобрени по програма Еразъм+ и съфинансиран от Европейската комисия (ЕК). Днес е най-важното събитие от петдневната програма и е посветено на инициативата на ЕК за отбелязване на 30 години Еразъм. Стартирала като програма само за обмен на студенти, през 2014 г. към нея се обединяват всички предишни образователни програми под общото наименование Еразъм+.

Датата за честването на тази годишнина 9 май е специално подбрана от координатора на проекта Маргарита Добрева. Денят на Европа е съчетан с тържествено отбелязване и на други значими събития през 2017 г. – 60 години от подписването на Римските договори (това са два от трите основополагащи документа, върху които започва изграждането на обединена Европа след Втората световна война), 10 години от присъединяването на България към ЕС, както и три години успешно международно сътрудничество по проекта „Дебати и креативен театър“.

По него Езиковата посрещна 55 ученици и учители от партньорските училища в Испания, Италия, Турция, Румъния и Словения. Тук са и двама учители от Мадрид, пристигнали на собствена издръжка, за да станат съпричастни на събитието и да установят контакт с ПЕГ за бъдещи съвместни инициативи.

Гостите бяха приветствани днес от директора на Езиковата Радослав Хитов, който благодари на ученици, учители и родители „за доброто, което сторихте, този проект да бъде успешен“. Той изтъкна, че „ако Европа днес знае за нас, ще ни аплодира“ и изрази увереност, че сътвореното по проекта ще остане не само като спомен, а и ще бъде катализатор на идеи за бъдещо приятелство и нови проекти.

Поздравителни адреси до участниците изпратиха кметът на Ловеч Корнелия Маринова, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Еленко Начев, председателят на Обществения съвет в Езиковата Светла Атанасова.

На днешната седма мобилност по проекта основната тематична насоченост е представянето на креативни постановки на ученици от петте чужди държави, които започват следобед. Те продължават и на 11 май сутринта, когато към изявите ще се включат и гостите от Холандия, които са у нас по линия на училищния обмен. По-късно през деня на откритата сцена в Езиковата ще има музикална програма с участието на ученици от всички държави.

Седмата мобилност по проекта приключва на 12 май. Успоредно с дейностите по проекта за гостите са предвидени и посещения на исторически и културни забележителности освен в Ловеч още в Пловдив, Троян, Тетевен, вчера те бяха във Велико Търново.

Днес като финал на тържественото откриване на седмицата в парка на училището бе засадено дръвче.

 

Даниела Коларова