Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и кметът на село Къкрина Иваничка Станчева откриха на 6 септември, в Деня на Съединението, паметна плоча на загиналите през войните. Събитието събра много жители и гости на площада в ловешкото село.
Заупокойна лития за упокой на душите на загиналите отслужиха Ловчанският митрополит Гавриил и свещеноиконом Любомир Казашки. На събитието присъстваха още Бойко Пъдарски – заместник областен управител на Област Ловеч, старши комисар Милен Маринов, директор на ОДМВР – Ловеч, подполковник Теодоси Томанов – началник на Военно формирование – Ловеч, представители на партии и обществени организации. Венец – гирлянда поднесоха кметът на Ловеч Корнелия Маринова и общинският съветник Росица Маринова, следвани от представители на институции, граждани, деца. Тържеството завърши с програма на местната певческа група.
Изпълнението на мемориала е по проект „Паметна плоча на загиналите във войните от с. Къкрина“ на сдружение за „Заедно за Къкрина“ с председател на УС на Сдружение Марияна Тотева. Финансирането е осъществено по реда на Раздел Първи „Финансиране на инициативи на НПО от Правилника за функциониране на Общински проектен фонд.
Жертвите са дадени през Сръбско-българската война 1885 г., Балканските войни през 1912 – 1913 г. и Първата световна война 1915 – 1918 г. На плочата са изписани общо 37 имена на офицери, подофицери и редници, загинали в трите войни.

1 коментар

  1. Колко много приказки за дебелите и глупави енергийни вампири-безделници. И някъде в края едно изречение за работните пчелички, осъществили проекта. И нито дума за семейство Ушеви… Ето какво написа дъщерята на Уляна във ФБ: “Официалното откриване на паметната плоча в село Къкрина! Мама и Васко издириха във Военния архив всички, отдали живота си за Родината, не допуснаха да бъдат тихомълком изключени хората от малцинствата. Община Ловеч помага безрезервно. Благодаря на мама и Васко за тези преживявания, от които децата и ние сме част!”

Comments are closed.