Веднага след тържественото честване в събота на 90-годишнината от създаването на НЧ „Христо Ботев-1927” в село Горан, община Ловеч, населението отново се събра за празник. Това е традиционното отбелязване на религиозния празник Свети Дух, или  както го нарича народът – Русаля.

Кметството и читалището съвместно организираха в неделя курбан за жителите и гостите. Кметът на селото Надежда Петкова приветства всички събрали се и им пожела здраве и късмет.

Дълго тази традиция е била забравена, но от няколко години хората отново се събират за веселба, хубави пожелания и добро настроение. Те са водени от разбирането, че трябва да има живи традиции, които да продължават да сплотяват живеещите в китното ловешко село.

Празникът Свети Дух се отбелязва винаги 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница. Всяка година се пада в понеделник. Тази година е на 5 юни. Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е свързан по смисъл с чествания на предния ден празник – Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове.