На 14.02.2018г. с. Голям извор отпразнува Деня на лозаря – Трифон Зарезан. Празникът в чест на Свети Трифон е един от най-устойчивите, но и най-противоречиви и сложни по своята историческа същност обичаи в българския народен календар. Това е трудов обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.

Празникът бе организиран от кметство – с.Голям извор и кметът Илиян Маринов, а негови специални гости бяха – кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Свилен Русинов, председателят на Общинския съвет Мария Стойчева, общински съветници,  жители и гости на селото.

По традиция бе извършен ритуалът по „зарязване“ на лозята, в който участваха самодейци при НЧ „Найден Григоров“ – с. Голям, а Отец Павел отслужи водосвет, за да има по-голяма и хубава реколта през годината. След това се проведе и конкурс за „Най – добър винар 2017г.”, а веселото настроение по време на дегустацията поддържаше Етрополската духова музика. За присъстващите беше осигурена топла скара и вино.

По време на празника частично се реализирана една от дейностите по проект „Младите фермери – възродители на българското село“, а именно – заснемане на първия видеофилм за младите фермери, техните стопанства и тяхното участие в обществения и културен живот на общината.

Основната цел на проекта е чрез инструментите за публичност на Българското председателство на ЕС, да се популяризира и рекламира: Позитивното влияние от членството на България в ЕС върху мотивацията на младежите от малките общини за професионална реализация в родното място; Свободата на обмен на добри европейски и световни практики в селското стопанство; Ролята на европейското финансиране за този отрасъл като гаранция за сигурност, устойчивост и преодоляване на диспропорциите в развитието на регионите.

Проектът ще обхване младежи от 15 до 29г. от община Тетевен, както и млади хора от  областите Ловеч, Плевен, Габрово и Търговище, обединени в Регионална младежка мрежа. Той е на стойност 4100 лева, от които собственият принос на Община Тетевен е 600 лв. Основното послание е, че животът на село и в малкия град не лишава младите хора от самочувствието им на граждани на Европа и света.