pmg705151Ученици от Природо-математическа гимназия – Ловеч, се включиха в шестото издание на симулацията на младежка пленарна сесия “Твоята Европа, твоят глас” (Your Europe, Your Say 2015!) в столицата на Европа Брюксел. Събитието се организира от Европейския икономически и социален комитет /ЕИСК/. Той е консултативен орган на Европейския съюз, създаден през 1957 г., за да предоставя експертно мнение на основните институции на ЕС (Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент). Една от основните задачи е да служи като мост между институциите на ЕС и „организираното гражданско общество“.

Зорин Мончев /11Г клас/, Теодор Калеев и Теодор Йоловски /11В/, заедно с преподавателя по английски език Елица Върбановска, имаха уникалната възможност да добият опит от първа ръка за това как тяхната Европа, тяхното бъдещето се оформя в институциите на Европейския съюз.

pmg705154В инициативата се включиха ученици от средните училища на всичките 28 страни-членки на ЕС, за да се запознаят с процеса на взимане на решения по дадена тема/ проблем. В изпълнените с дейности дни, учениците работиха заедно със свои връстници, водиха преговори, обсъждаха и отстояваха политиките, които вълнуват младите хора в Европа днес. Освен това, те се срещнаха с български представител, който им разказа повече за работата на Комитета и неговите дейности и им даде съвети как да бъдат активни европейски граждани.
Според младите, основните проблеми, пред които са изправени, са опазването на околната среда, младежката безработица и признаването на образованието от различните държави в Европа.

Участниците, мобилизирани за проявата „Твоята Европа, твоят глас“, бяха част и от друга мащабна проява – Пролетта на оптимизма! Обезсърчени европейци, липса на доверие в институциите, носталгия по „това, което беше преди“?

pmg705153Възможно ли е да се прекъсне този порочен кръг, да се покаже работещият модел, да се оценят новаторите и предприемачите и да се акцентира на решенията. Именно по време на кризи трябва по-голяма мобилизация на позитивните енергии. Тези въпроси дебатираха младите. Този ден имаше педагогически характер с провеждането на конференции, организирането на щандове и кръгли маси, водени от мултидисциплинарен екип от председатели на професионални организации, предприемачи, директори по комуникацията, експерти, журналисти и философи. В основата на програмата се състоя голям граждански дебат „Оптимистичната Европа, която искаме да изградим“, с участието на председателя на ЕИСК Анри Малос, заместник министър-председателя на Белгия Дидие Райндерс, белгийски индустриалци и есеисти.

Освен официалната част, нашите представители успяха да разгледат забележителностите в сърцето на Брюксел, да посетят Музея на трамваите, да срещнат приятели от други държави.