5 март (сряда) 17.30 ч. отдел Изкуство, представяне на книга и изложба “Възстановки на средновековното българско облекло (XIIIXIVв.)”

автор Калина Атанасова – Бъдъмба

За автора: Калина Атанасова е дизайнер по професия, художник по образование и илюстратор по призвание . Завършила магистратура по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, а с исторически възстановки се занимава от 2004-та година. Изработва реплики на старинни костюми по метода на експерименталната археология. Нейни реконструкции и информационни табла са представяни на изложби в различни музеи из страната, както и на средновековни панаири, фестивали и събори. Самата авторка е организирала беседи, изнасяла е лекции и живи уроци по темата.

За книгата: “Възстановки на средновековното българско облекло (XIIIXIVв.)” представлява пълноцветен албум, посветен на цивилния костюм през Второто Българско царство (без военно и свещеническо облекло). В нея са включени общо 174 авторски илюстрации, графични възстановки, снимки на материални възстановки, фотографии и репродукции на артефакти. Описани са дрехите на мъже, жени и деца; царе, боляри и обикновени хора. Анализирани са всички запазени до момента портрети на средновековни български благородници, както и находки от 17 средновековни некропола от различни краища на страната.