prokuratura801141Вървят проверки на незаконните строежи и вече има резултати от тях, съобщават от Община Ловеч. Проверките се извършват след постановление на прокурор от Окръжната прокуратура – Ловеч от 16.02.2016 г. Както е известно, прокуратурата следи за спазването на законността на всички нива на администрацията  в сферите на икономиката и социалния живот.

Прокуратурата е възложила извършване на проверки за наличието на незаконни строежи от 4, 5 и 6 категория, която да се извърши от компетентните лица в съответните осем общини на областта. За Ловеч са посочени зоните на  Централна градска част и кв. Вароша.

Такива проверки са извършени  и към 22 август т.г. е докладвано за проверени 104 имота. Съставени са 51 констативни протоколи, като следва да се извърши обстойна проверка на 32 от строежите. За 12 броя сгради собствениците са предоставили строителни книжа.

За един строеж е издадена заповед за премахване, която следва да се изпълни доброволно с краен срок м. септември.

За осем броя сгради е установено, че отговарят в градоустройствено отношение на изискванията за търпими строежи и следва да се предоставят документи за собственост  и декларации за времето за тяхното изграждане.

Останалите 11 строежа се проверяват текущо.

Съставен е констативен акт на собственик на гараж на ул. „П. Волов“ в Ловеч и строежът впоследствие е премахнат.

Проверките в ЦГЧ на Ловеч обхващат предимно общински терени , където са монтирани гаражни клетки и строежи, изградени в нарушение на  чл. 148, ал. 1 от ЗУТ – изградени без разрешение за строеж или с нестандартни материали, по смисъла на чл. 169 от ЗУТ.

В поканите за доброволно премахване на строежа е посочен срок.

Гражданите в указания срок трябва да освободят и да демонтират от общинския терен за сметка на собственика  гаражните стоманенобетонни клетки тип ЕПК. След това могат да попадат молба до главния архитект на Общината да се проучи възможността за по-следващ монтаж на гаражите на определен от общината терен.