Павлин Иванов

Държавата и общините в област Ловеч, като акционери в търговското дружество, собственик на ловешката болница, НЕ искат и НЕ могат да се справят с чисто фирмения проблем със задълженията и управлението на здравото заведение. Това го разбрахме.

Въпросът е:

Как държавата изпълнява задълженията си към жителите, живите хора, населяващи обслужваната от Болницата територия и предоставя качествено здравеопазване?

Не случайно разделям двете теми. Търговската, касаеща управлението на дружеството и неговата дейност и важната за всички хора – задължението на държавата да предоставя здравни грижи.

Акционерите в търговското дружество, години наред показват, че не се притесняват от:

  • схемите за източване – видими с просто око и не довели до нито един арест, дело, обвинение или поне забележка, не говорим дори за спиране на кранчетата
  • затварянето на отделения – т.е. все по-малко здравна и животоспасяваща грижа за жителите на областта, следователно все по-малко постъпления от медицински дейности
  • липсата на работещ бизнес план, а и изобщо някаква идея какво и как трябва да се случва

Този списък е дълъг, но е бизнес проблем на акционерите.

 

Важният въпрос е свързан с една сделка между данъкоплатци и държава. Работещите плащат осигуровки, държавата трябва да създаде, поддържа и развива работещ механизъм по опазване живота и здравето на населението.

Години наред всички сме хлъзгани по бизнес плоскостта. Как дружеството е на загуба, как ще се приемат планове, как всичко ще е цветя и рози, защото болницата е важна и трябва да я има.

Време е да сменим фокуса.

Обикновеният гражданин има едно просто изискване, а то е, да получава навременна, качествена здравна грижа, за да може този същият обикновен човек да оцелее след поредната болест.

На никой не би трябвало да му пука за проблемите между акционери, търговци.

Държавата, като власт, трябва да бъде принудена да изпълнява съвестно задълженията си и осигури днес, сега, работеща здравна система.

1 коментар

  1. Напротив, бизнесплан има. Инсценировки за получаване и отклоняване на европейски фондове. После децата и внуците да ги връщат тез пари. Иначе се правим, че младежта ни интересува много… Ма много

Comments are closed.