По повод 141-та годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски, на 25 май в местността Костина – с.Рибарица,  тетевенци и гости на общината сведоха глави пред паметта на загиналите герои. Проведе се възпоменателен митинг, на който присъстваха: кметът на община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на Общинския съвет – Мария Стойчева, зам.-кметовете Борис Врабевски и Тони Стоев, кметът на община Панагюрище – Никола Белишки, генерал Петьо Мирчев – зам.-командир на ВВС, полковник Петър Банков – Командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”, кметът на с. Рибарица – Пенка Ганева и др.

Думи на признателност към делото на Априлци поднесе – д-р Бояджиева, след което проф. Христо Матанов запозна присъстващите с част от историята на Априлското въстание и припомни живота и славното минало на един от най-великите революционери – Гаврил Груев Хлътев, който остава в историята под името Георги Бенковски. Клетва пред паметта на героите от Април 1876г. положиха възпитаниците от СУ „Георги Бенковски“ – Плевен.

След поднасянето на венци и цветя пред паметника на войводата, представители на клуб „Традиция“ пресъздадоха последните минути от живота на водача на Априлското въстание.

Георги Бенковски е убит след предателство, пронизан от куршума на Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Великият българин е предаден от дядо Вълю и загива в Тетевенския балкан, край река Костина. Като доказателство за неговата смърт, главата му е отрязана и изпратена в София, като преди това е измита в „Кървавото кладенче“, което се намира в близост до лобното му място.

Възпоменанията по повод смъртта на Бенковски започнаха още вчера/24 май/ с Тържествена заря-проверка.

2 коментара

  1. Поздрави на всички,които се интересуват от героичната история на България и трагичната загуба на героя от априлското възстание Георги Бенковски!!!!
    Като роден в Рибарица и наследник на хайдушки войвода от Брязово,на мен винаги ми е било изключително тежко,че когато се обсъжда тази трагедия в БГ,винаги се набляга на предателството на местния овчар дядо Въло!!!Като последен факт-предателството на дядо Въло от местността Костина е действително,но аз като рибарчанин се интересувам от над 30 години от историята на гибелта на Бенковски и съм изчел няколко исторически изследвания на турски документи и Записките на Захари Стоянов и се установява,че наистина последния предател,който е завел няколкото достигнали до Костина четници с водач Г.Бенковски пред турските куршуми е наистина дядо Въло,но без да го оправдавам-той е бил заловен и измъчван от турците на пазара в гр.Тетевен/кудето е слязъл да закупи дрехи и храна за четниците/,заплашен е,че ще бъде потурчено и избито семейството му,ще бъдат изколени животните и запалена къщата му и при тези обстоятелства,самия дядо Въло,който е бил известен овчар и в Рибарица и в Тетевен-се е предал и е предал и нашите герои!!!
    Истинското предателство е започнало 7 до 10 дена по-рано от дървосекача Нейо/високо в Черневитския балкан-Бенковски и четниците са минали през дървосекаческа бригада/от с.Брусен!!!Този Нейо си е бил предател и слушалка на Турците и е слязъл от сечището до Тетевен за да извести турците,че в Балкана се разхождат ” въоръжени Бандити”..Имайки тази информация турските заптиета обикалят Черневитския балкан и правят сериозни претърсвания,активизират си всички доносници и така залавят овчаря дядо Въло на пазара в гр.Тетевен,където е отишъл да закупи цивилни дрехи и храна за четниците и Бенковски с пари дадени му от самите четници….
    Така след сериозен разпит и жестоко измъчван/заплашен е ,че ще му бъдат отсечени пръстите и ръцете…./,овчаря дядо Въло се е предал и е предал и Бенковски и хората му…
    ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ!!!!!!!!!

  2. Предатели се погрижиха 482 г. българската държавност да бъде в турски ръце, защото беше важно количеството на торбите с жълтици, които получаваха от турските поробители. Георги Бенковски беше предаден и загина като апостол на българската свобода. Защо днес истинските патриоти не могат да бъдат в държавната власт?!

Comments are closed.