redcross812132На 6ти и 7ми декември възрастни доброволци и екипът на БЧК Монтана отпразнуваха заедно деня на доброволеца и обмениха опит по проект „Повишаване информираността на населението по проблемите на възрастните хора и лобиране за техните права”. Целта на посещението бе обмяната на опит с доброволците по проекта.

Заедно с областната организация на Монтана, Ловешката червенокръстка организация е водеща с успешно реализираните си дейности по проекта и лобиране за правата на хората в неравностойно положение в областта. Активното стареене се обуславя от обществената и индивидуална активност на възрастните хора, от използването на новите технологии за информация и комуникация, от участие в различни форми на обучение, чрез насърчаване на любителското творчество, възстановяване и опазване на културно-историческите ценности и предаването им на младите поколения. Солидарността между поколенията е важна психологическа предпоставка за активното стареене.

Срещите и предаването на житейския опит между поколенията трябва да се стимулира. Здравеопазването да бъде насочено към поддържане здравословен начин на живот, а не към лекуване на резултатите от нездравословния. Общността на възрастните хора има потребност от информация за техните права, но са необходими и подходи, за да се реализира тяхното участие както в обсъждане на проблемите им, така и в овластяването им при реализация на политики с тяхно участие.

По случай 5 декември – международния ден на доброволеца домакините отличиха най-активните сред доброволците си и показаха на гостите от Монтана прекрасната природа и забележителности на областта ни както къщата-музей Къкринското ханче, музея на занаятите в село Орешак и природонаучния музей в село Черни Осъм.

4 коментара

  1. Не е точно така, глупавичкия. Понякога си мисля какви пичове са все пак украинците…

  2. дебеличкия, ти освен за кифтета за друго не мислиш.

  3. 2013 година:
    http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2198754.jpg

    Бях малък и минавах покрай къщата на чичко Ленин. Оттам се носеше апетитна миризма на кюфтета. А аз – гладен, гладен…
    Срам не срам, звъня на вратата. Излиза чичко Ленин с престилка и вилица в ръката.
    – Чичко Ленин може ли едно кюфте, много съм гладен?
    – Да се махаш оттук!
    А очите му излъчваха ли излъчваха доброта…

  4. Най-бедстващи са хората в селата, макар градовете да не са по-добре. Селяните започват да се хранят с каквото намерят, като с домашни животни – кучета, котки. В един доклад открих и регистрирани случаи на консумация на дребни диви животни – полски мишки, лалугери и таралежи. За храна се използват и различни сурогати като картофени обелки, зърнени люспи, гнили дини. Разрявят се мишите дупки за да се събере зърно. Някъде попаднах на описан случай на смесването на брашно с различни треви. Пикът на глада настъпва, през началото на 1933 г. През януари средното украинско селско семейство (5 души) разполага с 80 кг зърно до новата реколта, т.е. до август, всеки член на фамилията е трябвало да консумира не повече от 2 кг хляб месечно – 60 г дневно. В някои доклади се споменава за използването на коне за храна, например при пожар в конюшна изгорели 18 коня, тълпа от 100 души, въпреки опитите на полицията да ги спре разграбила месото. Започват самоубийства, както и убийства с цел грабеж. Стига се до най-крайното средство в такива случаи – канибализъм. Тук ще изредя няколко случая на които попаднах из архивите. Някои думи, предимно имена са заличени затова и превода е малко неясен. Също така не всички са от Украйна.
    – “В село Нестеровка на 16.03 ……. убита шест годишната дъщеря и изядена по предложение на ……… с цел да се покаже до какво води съветската власт” (арестувани са)
    – “В село Евгенеевка колхозницата ………….. убила своята 2 годинишна дъщеря и месото по нейни думи изяла. В дома са намерени кости които според медицинската експертиза са човешки на дете 1 – 2 годишно. (арестувана е)”

    – “В село Голодявка колхозници убили своето 3 годинишно дете. Част от него е използвана за храна.”

    – “В село Таволожка жена убила своя 9 годишен син и го изяла.”

    – “В дома на 34 годишна вдовица бил намерен труп на около 6 годишно момиче, след разпита тя признала, че лично е убила 4 деца между 6 и 10 години за около 2 седмици. Децата тя примамвала в дома си, чрез своята 8 годишна дъщеря.”

    – “В Красноярския район” бил намерен труп на (просяк) починал от хипотермия. Властите положили трупа времено в хамбар откъдето той бил откраднат. Местен селянин отрязал краката му и ги сварил. Костите са намерни в дома му”

    – “При обиск в квартирата на починала жена бил открит трупа на 3 годишното и дете който бил осолен. Части от трупа липсвали”
    “В село Куттер, бедна колхозница убила 18 годишния си син и го изяла. В убиството и канибализма участвали и двете и дъщери на 14 и 16 години. Голямата дъщяра при самопризнанията си казала, че са направили това от глад.”
    – “В село ГУКК, колхозница и децата и изяли трупа на починалия и съпруг. Оправдали се, че са го направили от глад.”

    http://bglog.net/BGLog/34122

Comments are closed.