Първата си поетична книга „Буревестници“ ще представи   20-годишният троянец Кристиян Илиев в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 13 април, четвъртък, от 17,30 часа. Младият поет е избрал за литературния си дебют градът на люляците, защото повече от творбите са създадени през годините, в които е бил в Езиковата гимназия.

Кристиян е студент първа година във философския факултет на Софийския университет, специалност „Европеистика“.  В стихосбирката си е събрал 70 творби от над 300. Публикува първата си книга с псевдонима Камен Кленски.

В литературната среща ще участва редакторът на книгата Маргарита Христова, учител по български език и литература в Професионалната гимназия по туризъм в Добрич. Тя е сред първите, които подкрепят опитите на талантливия младеж и му помага в подбора и издаването на стиховете. Подкрепя го и неговата учителка по литература от Езиковата Цветелина Найденова.

Стихове на Кристиян са публикувани в сп. „Пламък“. Отлични отзиви за стихотворенията на Кристиян дава  проф. Симеон Хаджикосев . Той отбелязва в бележки, след като е прочел проекта на стихосбирката, следното: „Творби, взели повод от антични митове и легенди или отгласи от стихове на световни класици, обикновено въведени с подходящ епиграф. Стихът е класически,изящен, изненадващо съвършен, поетът възкресява и някои отдавна забравени лирически форми – октава, сонет, спенсърова строфа, алба“, пише проф. Хаджикосев. Той е категоричен, че тези стихове нямат нищо общо с онова, което днешните млади пишат и публикуват.

1 коментар

Comments are closed.