За периода 23.01.2017г. –27.01.2017г. здравните инспектори при РЗИ – гр. Ловеч извършиха проверки на 26 обекта с обществено предназначение – 14 детски градини, 3 фризьорски салони, 1 заведение за социални услуги за деца, 7 училища, и 1 оптика в гр. Ловеч, гр. Луковит, гр. Тетевен, гр. Троян и гр.Ябланица, с. Брестница и с. Добревци. Не е установено несъответствие с действащата нормативна уредба, с изключение на училище в гр. Тетевен, на което е издадено предписание за осигуряване на осветеност в учебните стаи, отговаряща на изискванията.

Контролът на забраните за тютюнопушене през изминалата седмица включва 8 проверки в обекти за хранене и развлечение, 2 проверки в административни обекти, 7 проверки в лечебни заведения и 26 проверки в други обекти с обществено предназначение. Не са констатирани нарушения.

Във връзка със започване на втория срок на учебна 2016/2017 г., РЗИ гр.Ловеч започна оценяване на седмичните учебни разписания, съгласно Наредба №10/2014 г. за здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания. До момента 26 училища на област Ловеч са внесли учебните си разписания, които са съгласувани с изключение на разписанието на 1 основно училище, което подлежи на корекция. След приключване на съгласувателният период училищата ще подлежат на контрол за спазване на съгласуваните учебни разписания.

През изминалата седмица е извършена проверка във ФСМП-Луковит, във връзка с писмо на МЗ, относно извършване на непрекъснат контрол по спазване на задълженията на лечебните заведения за болнична помощ по отношение на медицинското обслужване и хоспитализацията на пациенти със спешни състояния. В медицинската документация няма отразен отказ от хоспитализация. За периода няма постъпили сигнали от ЦСМП-Ловеч за отказ от хоспитализация на пациенти и в останалите лечебни заведения за болнична помощ.

По Регистъра на ЛЗИБП са заличeни три ЛЗ за ИБП: „Д-р Стою Неделчев Стоев – АИП за СМП по педиатрия” – гр. Троян, (по искане на ЛЗ); „Д-р Огнян Димитров – АИП за ПДП” – гр. Тетевен, (заличен от регистъра на РК на БЗС) и „Д-р Георги Митев Карчев – АИП за ПДП” – с. Дебнево, (при смърт на регистрирания).

Извършена е и Процедура по заличаване от регистъра на лицата, практикуващи неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве – Д-р Кунка Колева Танкова – гр. Троян.

През седмицата определеният служител на Дирекция „Медицински дейности” е взел участие в заседания на Съвета по осиновяване и Комисията по приемна грижа към Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Ловеч и Екипа за комплексно педагогическо оценяване към РУО-Ловеч.

За периода 23. 01. 2017 – 29. 01. 2017 година включително на територията на област Ловеч са регистрирани следните заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки както следва:

Дихателни инфекции:

  • Варицела – 6 сл. – гр. Ловеч 3 сл.; по 1 сл. гр. Троян 1 сл., за с. Бежаново и с. Бели Осъм

  • Туберкулоза – 1 сл. за гр. Ябланица

  • Скарлатина – 1 сл. за гр. Ловеч

Острите респираторни инфекции за гр. Ловеч се задържат на ниско ниво, оформена заболяемост от 76.45 на 10 хиляди население при 144.08 на 10 хиляди за предходната седмица.

2 коментара

  1. Добре, че няма нарушения във фризьорските салони преди началото на втория учебен срок

Comments are closed.