Много е важно, че във Владиня празнувате празника Свети дух или Русаля, в който православната църква отдава почит на Третото лице на Света Троица. Свети Дух дава живот на всички живи твари, чрез него ни се дарява всяка мъдрост, той ни прави по-добри и духовни.“ Така се обърна днес, 5 юни, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова към жителите на ловешкото село, които се бяха събрали традиционно за десета година да отбележат Русаля. За целта кметът на селото Тодор Тодоров с помощта на спонсори бе спретнал курбан и почерпка за жителите. Кметът Корнелия Маринова припомни още, че повече от половин век празникът е бил значим толкова, колкото е 24 май и Деня на будителите 1 ноември.В напрегната обстановка след Първата световна война българите честват Свети Дух като Ден на Македония и падналите български герои. Така между двете световни войни Свети дух се отбелязва с многохилядни шествия, в които участват както елитът на македонските българи, така и бежанците.

Местният празник във Владиня събра стотина жители и гости, между които бяха и кметове и кметски наместници –  Мариана Хитова на Дойренци, Стефан Нейков на Тепава , Ваня Стоянова на Слатина,  Васко Панков на Сливек и  Иван Диков на Казачево.

„В миналото хората са вярвали, че отвъд Дунав са прелитали русалийки във вид на жълти и бели пеперуди – страшни и опасни били тези души от отвъдното, красиви и зли като самодиви. Но има и поверие, че през русалийската седмица, която започва след Свети дух, те могат да излекуват и най-страшните болести“, бе припомнено на присъстващите.

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, на деня след Петдесетница. Всяка година се пада в понеделник, тази година този ден е 5 юни. Отбелязва се в няколко села в Община Ловеч като важен празник.