Общински съвет по наркотичните вещества /ОСНВ/ и Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества /ПИЦ/ проведоха поредната дискусия по метода „Световно кафене” на тема „Наркотици и опасни комбинации”. Инициативата се състоя на 23 февруари в Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Димитър Димов“- Ловеч. Ученици от гимназията дискутираха на горепосочената тема с младежи от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ завършили обучението „Връстници обучават връстници“. Целта на мероприятието е младежите да се запознаят с видовете наркотици, динамиката в развитието на търсенето, употребата и злоупотребата с психоактивни вещества и въздействието им върху човешкия организъм.

По време на форума стана ясно, че първите стъпки на „зарибяване” могат да бъдат и неосъзнати от жертвата. Тийнейджърите от ПЕГ споделиха истински истории по темата. В Плана за изпълнение към Програмата за превенция на употребата на наркотични вещества на ОСНВ е заложено регулярно да се провеждат дискусии по метода „Световно кафене“ на различни теми, където по ротационен принцип ще вземат участие ученици от всички училища. Този метод на дискутиране е един модел – подходящ и интересен за млади хора, който едновременно е ефективен, различен и забавен.

„Световно кафене“ е метод за творческо решаване на проблеми, целта на който е да улесни сътрудничеството в разговора и да спомогне за споделяне на нови идеи и мнения. В този процес се създава атмосфера, наподобяваща кафене, в която участниците обсъждат въпрос или проблем в малки групи около масите на „кафенето”. На равни интервали от време участниците се местят на други маси / с други подтеми/, като на всяка остава по един домакин, който да обобщава информацията от предходния разговор. По този начин разговорите се обогатяват чрез кръстосване на идеи, генерирани в предишни разговори с другите участници.

В края на процеса основните идеи се обобщават и се обсъждат по-нататъшни възможности. По време на това “Световно кафене” учениците от ПЕГ “Екзарх Йосиф I“ и ПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“- Ловеч формулираха отговори на въпросите: как влияят наркотиците върху общото здраве на индивида и върху неговата психика; през какви етапи минава човек след започване на употребата на наркотици в емоционален аспект; има ли разлика между физическо и психическо отказване от наркотици; какви са вариантите на изход от зависимостта на наркотиците; може ли да се приеме, че марихуаната вреди на психичното здраве и защо; какво е синтетичен наркотик, какви са начините за предлагане, може ли да се открие с тестовете предлагани в аптеките и т. н. Изказаните мнения бяха обобщени.

1 коментар

  1. Гражданите казаха “не” на общинския проект за моста на Кольо Фичето в Ловеч . На общественото обсъждане на 20 февруари скандалният проект за саниране на Покрития мост и превръщането му в бутафория са били отхвърлени за пореден път от гражданите. Ловешките медии и община мълчат за общественото обсъждане. http://skif.bg/index.php/haid-park/4619-grazhdanite-kazaha-ne-na-vandalskiya-proekt-za-mosta-na-kolyoo-ficheto-v-lovech

Comments are closed.