dav

Роден  в с. Продимчец, сегашен квартал на Ловеч. Завършва Народна мъжка гимназия „Христо Кърпачев” с отличен успех (1947). Продължава образованието си в Софийския университет, Медицински факултет (1949-1954). Специализира психиатрия в нервно-психиатричната клиника „Шарите”, Берлин. Работи като ординатор, завеждащ отделение и главен лекар на Психиатричната болница в Ловеч.

Като ръководител на болницата успява да увеличи легловата база и да я  модернизира според съвременните изисквания. По негово време същата е приравнена към университетските болници.  Защитава кандидатска дисертация на тема „Влияние на психогенните фактори върху клиниката на шизофренията” (1971). За втората дисертация на тема „Психология на алкохолизма” получава научна степен доктор на медицинските науки (1980). През 1976 г. е избран за доцент , а през 1988 г. – за професор.

От декември 1989 г.  до 1994 г.   е  ръководител на катедра „Психиатрия и медицинска психология” в Медицинския университет в Плевен.

Автор е на над 200 научни публикации, ръководства и монографии, издадени у нас и в чужбина. Пръв е  описал в медицинската литература клинични симптоми, синдроми и клинични единици, което е признато за рационализациии и изобретения. Внедрени са в практиката  два негови психотерапевтични лечебни методи, които носят  името му.

Автор е и на две от най-хубавите и популярни песни за Ловеч – „Песен за Ловеч” и „Песен за Баш бунар” (Музика Красимир Андреев).

Изнася доклади на международни симпозиуми в България, СССР, Австрия, Италия, Германия, Великобритания, САЩ и др.

Член е на: Института по Неврология, психиатрия и неврохирургия; Висшата атестационна комисия в Медицинския университет, Плевен; Интернационалната асоциация по превенция на кризисни ситуации и суицидиумите (Австрия); Международната асоциация по индивидуална психология и Международния център за косултации и диагностика (Канада); редакционния съвет на сп. „Неврология, психиатрия и неврохирургия”, главен редактор на сп. „Актуални проблеми по неврология и психиатрия”.

Награждаван с правителствени награди.

4 коментара

  1. Поздравявам цялото му семейство, с благодарност и признателност!

  2. Честит юбилей! Здраве и живот още дълги години!

Comments are closed.